29 jul 2008

Dermavito – enda en falsk mirakelpille

Selskapet NUFORM markedsfører sitt kosttilskudd Dermavito med blant annet følgende fantastiske påstander:

Superpillen som gir deg yngre hud og færre rynker

Forskere har nå utviklet et naturpreparat som gir deg yngre hud og færre synlige rynker.

Som grunnlag for sine påstander viser de til en liten, norsk enkeltstudie:

For å bevise Dermavito sin effektive virkning, støttet vi oss på vitenskapelige studier og kliniske tester.

Doktor Erling Thom ledet de vitenskapelige testene på 40 forsøkspersoner over en tidsperiode på 6 måneder.

Deltakerne ble delt inn i en kontrollgruppe som fikk piller uten virkning, og en gruppe som fikk piller med de aktive virkestoffene.

Gruppen som fikk aktive virkestoffer viste en betydelig forbedring av aldringstegn, færre synlige rynker, hudtykkelse og elastisitet. Det var ingen forandring i kontrollgruppen.

Alle i den aktive gruppen var så fornøyd at de ville fortsette med naturpreparatet etter at studien var ferdig. Det var ingen i kontrollgruppen som ville fortsette.

Så oppsiktsvekkende var dette resultatet at den kliniske studien ble publisert i det anerkjente vitenskapelige legetidsskriftet International Journal of Medical Research.

Vi kan derfor trygt konkludere med at Dermavito er en trygg, sikker og enkel metode som redusere dine rynker og gi deg glattere hud.

Men, som vi etterhvert er blitt vant til når det gjelder markedsføring av denne type kosttilskudd, så bør man ta slike påstander med en stor klype salt. Studien det henvises til virker i utgangspunktet grei nok. Mine eneste innsigelser, sett fra en amatørs synspunkt, er at det er en isolert enkeltstudie med en veldig liten forsøksgruppe. Som hovedregel kan man ikke konkludere med noe som helst basert på små enkeltstudier. Disse kan i beste fall bare danne grunnlag for større studier hvor man vil forsøke å replikere resultatene. Først når effekten er påvist i flere publiserte peer-reviewed studier av høy kvalitet (randomiserte dobbeltblinde studier med kontrollgruppe) kan man begynne å trekke slutninger omkring faktisk effekt.

Likevel er det noe som skurrer. Hvis en pille ga så markante resultater som det her antydes skulle man tro flere ville følge opp med nye studier, og hvis også disse bekreftet resultatene ville man vel ha hørt litt «buzz» omkring produktet? Jeg sjekket derfor Dr Erling Thom litt nærmere, og etter å ha googlet en liten stund begynner det å danne seg et bilde av en kar som er svært flink til å produsere positive testresultater for ulike hud- og hårprodukter basert på «naturlige ingredienser». Thom driver for tiden et selskap som spesialiserer seg nettopp på denne type studier, og nesten alt han er invovert i har noen fellestrekk:

 • Studiene gjelder «helsekostprodukter»
 • Studiene er utført på veldig små grupper, type 20-60 personer
 • Studiene har alltid et særdeles positivt resultat i favør av preparatet som testet
 • Resultatene krydres alltid med anekdotiske bevis i form av forsøkspersoner som gjerne ville fortsette med produktet etter at testen var fullført o.l.
 • Resultatene er aldri replikert av andre forskere
 • Studiene er nesten alltid svært raskt publisert i Journal Of International Medical Research

Noen eksempler på slike studier Dr Erling Thom har vært involvert i er:

…og så videre og så videre.

Enkelte av disse preparatene ser for ævrig ut til å være samme smørja markedsført under ulike navn.

Det er også særdeles betenkelig at Dr Erling Thom selv har økonomiske interesser i salg av disse produktene. Han ser bl.a. ut til å være tett knyttet til selskapet Spero A/S som selger – ikke overraskende – rynkekrem. Også slanketabletten Regulator ser det ut til at Thom har tette bånd til.

Hans samarbeid med alternativguruen Stig Bruset og hyppige omtaler i det totalt ukritiske kvakksalvermagasinet Mat & Helse gir også grunn for stor skepsis.

Alle disse lignende studiene og de tette forbindelsene til noen av selskapene bak produktene trenger ikke i seg selv bety at preparatet Dermavito ikke fungerer som lovet, men det gir absolutt grunnlag for å vurdere forsøksresultatene ekstra kritisk. Som nevnt er en slik liten enkeltstudie i seg selv verdiløs, og når mannen bak studien har en slik historikk som Dr Thom har, skaper det enda større grunn til at videre studier på Dermavito må til før produsenten med god samvittighet kan hevde at effekten er vitenskapelig dokumentert.

Flattr this!

 • Margrethe

  Forstår at vi jenter i 30 års alderen er et lette bytte. Lurer da på er det noe som virkelig virke ? Alt kan vel ikke være tull som er ute på markedet ?

  • http://foreveryoungshop.mynuskin.com Kate L. Joreid

   Hei
   Det er et virrvar av ting og tang innenfor helse og velvære. Det er ikke lett å skille det gode og det dårlige. Alle vil tjene penger på det de driver med. Innenfor kosmetikkbransjen er det et kjempepotensiale. Her er de virkelig store pengene. Alle er jo opptatt av hvordan de tar seg ut. Driver selv i bransjen og vet hva det er snakk om. Nuskin har nettopp lansert et nytt produkt som vil revolusjonere hudpleieindustrien. De har verdenspatent på teknologien og regner med å få Nobelpris for oppdagelsen. Det er virkelig stort. Firmaet er på NY børsen. Sjekk hjemmesiden vår
   http://www.foreveryoungshop.mynuskin.com og send gjerne en mail med tilbakemelding.

   Hilsen Kate

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Som en tommelfingerregel kan man vel ganske trygt si at lite eller ingenting av det man smører på seg av kremer for å «forbedre» huden eller motvirke rynker har noen effekt. Det finnes likevel studier som tyder på at Vitamin A kan ha noe positiv effekt på små rynker, men det er ingen mirakelkur og det finnes, så vidt jeg kan se, ingen virkelig store kliniske studier som bekrefter dette.

  Følgende artikkel oppsummerer det ganske fint:
  http://www.dagensmedisin.no/nyheter/2005/11/10/rynker-til-besv-r/

  Det eneste som virkelig hjelper er å forebygge ved å unngå røyking, alkohol og sol, men så skal man jo leve også…

 • Pingback: Dermavito vs blog.tjomlid.com | unfiltered perception()

 • Lilan Leypold

  nu när jag läser om mr. thom så är det som jag trodde från början när jag beställde dom här pillren…dom kommer inte att funka…men man är ju dum dristig…men jag är glad att jag tä'nkte på att kolla upp hans namn på google..TACK!!!

  SLUTA LURAS DIN JÄVEL.!!!GÖR NÅTT NYTTIGT FÖR MILJHÖN ISTÄLLET! HOPPAS ATT DU SLUTAR SKRNKLIG OCH FUL, ENSAM OCH ÖVERGIVEN, LURAD SOM ALLA ANDRA!!!!!!

 • Solfrid

  Hi! Endelig noen som gidder å skrive mot denne Erling Thom. Jeg har også ggglet litt på han og funnet ut at han er litt av en luring. Hver gang man går litt «bak» nye annonser om slanking, hudpleie og rynker, så er det den samme mannen som står bak. Håper han bruker opp pengereservene sine på annonsene ten at noen lures til å kjøpe.

 • Pingback: NuShape - enda et slankemiddel for lommeboken | unfiltered perception()

 • Hejsan

  Är ju trevligt att vi har internet. Såg reklam och googlade.. Inte många träffar, men åtminstone någon som gjort lite research. Tackar!

 • Vegard

  Jeg syns det er meget positivt at noen kaster litt lys over disse jævla jukse-produktene. keep up with the splendid work!

 • marianne

  Nå er han i gang med enda en fantastisk slankepille. Fint at noen avslører slike kvakksalvere. Det værste er at han faktisk er lege!

  • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

   En kommentator under min bloggpost om NuShape påpeker at Thom ikke er lege, selv om han kanskje har en doktorgrad i et eller annet (og dermed kan kalle seg dr). Han er visstnok farmasøyt av utdanning, men selger av yrke ;-)

   Se: http://blog.tjomlid.com/?p=1364#comment-20595

 • Kari

  hmmm, lett å gå i fella på den nye slankepillen NuShape, den kaster han etter deg innen 17 februar, men etter det må du betale over 4oo; i mnd, og du får ikke mindre enn 5 mnd forbruk i posten. Så dermed sitter du i saksa og må betale for noe jeg tror er «narrepiller» Uten at jeg kan si det 100% sikker, siden det er «vitenskaplig» testet på over 60 personer må den jo funke, ikke sant?

 • Anne

  Hei. Var nesten fristet til å prøve den fantastiske slankepillen NUSHAPE, men takket være bloggen din, unngikk jeg nok et tabbe-kjøp. Synd at det fins så mange uærlige folk som bare vil «gjøre seg feit» på andres bekostning. Stor takk til deg! :)

 • Thomas

  Er det ikke slik at seleksjonen bør være svært enkel.
  Mener å ha fått med meg det faktum at om et preparat har vært gjennom kliniske tester (seriøse), og det foreligger dokumentasjon på medesinske resultater, skal preparatet først godkjennes, deretter kun være tilgjengelig for salg gjennom apotek. Noe annet er forbudt etter norsk lov.

  Konklusjonen blir som følger:
  -Trenger du slankepiller, klag din nød til fastlegen, som etter overveielser kan gi deg resept på legemidler med DOKUMENTERT effekt.

  Mvh

 • Thomas

  …tilleggsinformasjon:

  I fabrikkutsalget til Hadeland Glassverk selges det piller mot snørrete unger…..Disse inntas av foreldrene. Selv om innholdet av pillene er 99% sukker og 1% naturlig aroma, med et e-nummer, kan jeg dokumentere herved virkningen som god.

 • http://www.spredet.no Håv. Mossige

  Bra at du tar tak i dette. Jeg laget nettopp en artikkel om hvordan en ærlig versjon av NuShape-annonsen ville sett ut: http://www.spredet.no/2009/02/23/aerlig-annonse-for-slankepiller/

  Håv. Mossige’s nyeste bloggpost: Ærlig annonse for slankepiller

 • http://buldr.no tove

  Hei! Det er lurt å være på vakt i forhold til Nuform AS. Jeg har skrevet om hvordan de prøver å lure folk med «gratis prøveperioder». Det kan leses her: http://buldr.no/2009/02/28/gratis-prøveperiode-bare-bløff/

 • Karris

  Hei!!

  Takk å takk der sparte du meg for noen 1000-lapper.. :p
  Skulle vært stoppa denne thom-legen. Takk å lov for internet!!
  Have a nice day!!

 • Raggen

  Hah! Så denne annonsen først idag jeg, og klikket jo inn for å se hva slags vås dette var… Takk for artikkelen her, da slapp jeg søke noe mer :)
  Men har noen av dere sjekket om denne dr Thom faktisk ER doktor?? For er han ikke det så er det falsk markedsføring og de kan stoppes.. og han kan vel anmeldes..
  Forøvrig: Den Paris-kongressen de henviser til i annonsen var i 2002, nesten 7 år siden.. Ble det fuzz der, så burde det vel blitt fuzz i alle år etterpå… Men, de var jo ikke der da så det er ren løgn.
  Så sjekket jeg det anerkjente vitenskapelige legetidsskriftet International Journal of Medical Research, tror dere det kom opp treff der på dette vidunderstoffet?
  Nei. Ren løgn det også.
  Sender denne annonsen til forbrukerrådet jeg..
  (Greit at vi over 30 er lett «bytte» for sånt, men takk og pris for Google) :)

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Raggen:

  Studien er publisert i Journal Of International Medical Research, men det er et tidsskrift hvor man kan betale for å få kjapp publisering av studier. Det er vel neppe et særlig anerkjent tidsskrift og brukes vel helst til å kunne si at forskningen er «peer-reviewed» og publisert.

  For øvrig kan vel alle produkter Erling Thom setter sitt navn på trygt klages inn til Forbrukerombudet, fordi samtlige ser ut til å drive villedende markedsføring.

 • Raggen

  Her er forresten link til Forbrukerombudet hvor man kan sende tips som de bør se nærmere på:
  http://www.forbrukerombudet.no/index.gan?id=11037573&subid=0
  Huk av på: Ønsker du å sende oss tips om markedsføring eller avtalevilkår du mener vi bør se nærmere på?

  Voila.

 • Raggen

  Gunnar Roland Tjomlid

  Ah, så ikke innlegget ditt før jeg publiserte linken over her…

  Ordla meg nok litt dårlig, det var ironisk ment det med «det anerkjente vitenskapelige legetidsskriftet International Journal of Medical Research». Skulle hatt med de gåsøynene her for å fremheve ironien, og det at jeg kopierte direkte fra annonseteksten.. Jeg så at det var en betalingstjeneste da jeg skummet igjennom der for å finne henvisningen deres, men jeg fant den uansett ikke der.. Som du sier, det er svært lite sannsynlig et sted for seriøs kildehenvisning.

  Denne annonsen (http://ad.dermasee.no/annonse1/tradedoubler/2202) irriterer meg stort, også det at den er utformet som en artikkel, så jeg sendte tipset til Forbrukerombudet. Håper de får stoppet denne «dr Thom».

 • Nathali

  Skiten funkar inte…orkar inte skriva mer..men så ni alla vet..

 • http://foreveryoungshop.mynuskin.com Kate L. Joreid

  Vil dere ha noe som virker og som kan bevise at det holder hva det lover, da anbefales LifePak. Ikke som slankepiller, men for å styrke immunforsvaret. http://foreveryoungshop.mypharmanex.com.

 • http://leishacamden.blogspot.com Leisha Camden

  Og det sier overraskende nok den norske importøren av produktet. Bwahahahaha!!! :-D

  Leisha Camden’s nyeste bloggpost: Books I’ve read in 2009 – April

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Kate:

  Kan du

  a) fortelle oss hva du mener med «å styrke immunforsvaret»?

  b) vise dokumentasjon på klinisk randomiserte og dobbeltblinde studier med kontrollgruppe, publisert i peer-revewed journal og replikert av andre forskere, som er gjort på dette produktet og som viser den effekt de hevder?

  Når det gjelder a) så er ideen om å «styrke immunforsvaret» bare tomme meningsløse ord, fordi det ikke er noe biologisk konsept som heter å «styrke immunforsvaret». Immunforsvaret må være i en viss balanse. Å styrke det vil føre til at det angriper kroppen, noe som er en årsak til mange kjente lidelser/sykdommer. Immunforsvaret består også av mange ulike deler, og det å si at «immunforsvaret styrkes» er i seg selv helt meningsløst. Hvordan styrkes det? Hvordan reguleres det? Hvordan sørger man for at bare de riktige delene av immunforsvaret styrkes?

  Jeg vil gjerne at Kate L Joreid, som for andre gang har prøvd å tjene penger på å markedsføre et produkt med svada og løgner i denne bloggen, utdyper litt om hva hun mener med disse påstandene hun slenger om seg. Vi er lutter øre.

 • Joachim

  Så tilfeldig en reklame på vg idag angående produktet og jeg humret lett over den fantastiske pillen. Enda morsomere var det når jeg gikk inn på siden, leste avhandlingen, så bildet (tydlig at flere av hans piller ikke virker på han selv i.e. rynker). Artig var det også å lese kjøpsbetingelsene og ikke minst hvor salgsselskapet befant seg. Ikke helt uventet var dette et AS selskap med en c/o adresse i Stokke. Dette med alt det andre som er gravd frem fra blogforfatter og de andre kommentatorene her, så er det bare å holde seg unna dette produktet tror jeg. Syns det er bra at noen skriver om dette :)

  ha en fin dag alle sammen.

 • Dr. T

  Mektig imponert over at personen som kaller seg Kate faktisk prøver seg på salg her inne. Men men…. Når det gjelder immunforsvaret, så ser det ut til i beskrivelsen av produketet at det vil gi økt immunforsvar i den forstand at man da får en autoimmun sykdo, som f. eks Revmatoid Artritt. Nesten litt lyst til å le her et øyeblikk, men nøyer meg med å si det de fleste tenker…. hold dere unna «kates» nettsvindel. Er vel ei venninne av opprinnelsen til disse innleggene.

  Vil man bli slankere, er det 3 ting som gjelder.
  1. Spis mindre
  2. Spis sunnere.
  3. Beveg deg, aktivitet er alfa omega.

  Frukt er godt, sånn er det med den saken :)

  Ha ett fint liv folkens :)

 • Pingback: Varning för ”gratis” antirynkprodukter « Cintanders blogg()

 • stud.jur.

  Nushape har prøvd seg med slike ‘vitenskapelige’ undersøkelser som dokumentasjon for annonsepåstander før, uten særlig hell hos Forbrukerombudet. Så om ombudet skulle ta opp denne annonsen også, er nok sannsynligheten stor for et nytt forbudsvedtak mot denne hustleren. Faren for nedprioritering av slike henvendelser er imidlertid stor, men i lys av denne karens tidligere bruk av pisspreik i markedsføringen kan vi jo alltids håpe på at ombudet tar av silkehanskene og gir nok en smekk.

  Se for øvrig ombudets tidligere vedtak mot både herr Nødtvedt og firmaet hans; http://forbrukerombudet.no/index.gan?id=11039929&subid=0

 • http://www.netspiren.dk frederik

  Se for øvrig ombudets tidligere vedtak mot både herr Nødtvedt og firmaet hans; http://forbrukerombudet.no/index.gan?id=11039929&subid=0

  Tak for info!
  Jeg har set flere falske mirakpiller

 • Helge

  Siste er sucoblock.
  Du er først i google på søket Erling Thom

  http://www.almea.no/media/upload/file/studie-suco-bloc.pdf

 • janne

  Nuform.se är sjukt, man blev erbjuden ett abonnemang hos dem med Dermasee el Dermavito tabletter + antirynkräm…..men dom har så dålig stil……lämnar räkningen till inkassobolaget Gothia efter några dagar….Det är så jävla sjukt!!!!!!

  Man hinner knappt betala förrens man får ett mail från dem som säger

  «Hej ditt abonnemang blev avslutat hos oss 2010.10.10»

  dom har ju typ ingen bra kundsupport tycker jag

  Det är ju bara bullshit

  Enda som funkar om man ska hålla sig frisk å ung,

  KÄKA BLÅBÄR!!!! el BJÖRNBÄR

 • Pingback: Slankepillelureri fra 30 days | SAKSYNT()