16 jul 2008

Multivitaminer og fiskeolje

vitaminer.jpg_1_QoUrd1_1.jpgHarriet Hall skriver alltid underholdende og interessant synes jeg. Jeg husker henne fra TAM4 i Las Vegas hvor hun som publikummer stod opp og uttalte kvass kritikk til en foredragsholder som hevdet at kolesterolfaren var en myte. Hun skriver nå også fast for Skeptic, et magasin som jeg anbefaler på det varmeste.

I bloggen Science-Based Medicine skrev hun i går om multivitaminer og fiskeolje. Her tar hun for seg hva vitenskapen sier om disse kosttilskuddene, noe hun har skrevet om også i Skeptic.

TV, magasiner, aviser, radio og internett oversvømmes av reklame for ulike kosttilskudd. Ja selv «helseeksperter» anbefaler multivitaminer til den vanlige nordmann. Og uansett hvor skeptisk man er til å stappe i seg vitaminpiller, så er vi alle enige om at tran hvertfall er gunstig for kroppen. Men har disse rådene virkelig noe solid vitenskapelig grunnlag?

I don’t get my medical information from popular sources. I rely on primary sources and on secondary sources that I have come to trust to accurately represent the current state of the peer-reviewed medical literature, for instance, the American Academy of Family Physicians and The Medical Letter.

The official position of the American Academy of Family Physicians is not to recommend vitamins or other supplements for the general population. They say

The decision to provide special dietary intervention or nutrient supplementation must be on an individual basis using the family physician’s best judgment based on evidence of benefit as well as lack of harmful effects. Megadoses of certain vitamins and minerals have been proven to be harmful.

The Medical Letter is an independent unbiased source written by a group of experts who review all the literature and provide periodic updates. Their most recent review of vitamin supplements (Vol 47 No 1213, p.57-8, July 18, 2005) concluded,

Supplements are necessary to assure adequate intake of folic acid in young women and possibly of vitamins D and B12 in the elderly. There is no convincing evidence that taking supplements of vitamin C prevents any disease except scurvy. Women should not take vitamin A supplements during pregnancy or after menopause. No one should take high dose beta carotene supplements. A balanced diet rich in fruits and vegetables may be safer than taking vitamin supplements. No biologically active substance taken for a long term can be assumed to be free of risk.

That’s it. That’s all science has to say about vitamins for the general population.

Ja, en stor studie utført i Danmark konkluderte til og med at høye inntak av antioksidanter (spesielt vitamin A, E og betakaroten) ga en høyere dødelighetsrisiko! Det er altså ingenting som tyder på at vitaminpiller har noen som helst positiv effekt på en vanlig nordmann med ordinært kosthold.

Dette er spesielt interessant i forbindelse med kosttilskuddet VitaePro som bl.a. reklamerer med følgende:

Vitenskapelige studier dokumenterer effekten av astaxanthin, som er det aktive virkestoffet i VitaePro. Forsøk har vist at astaxanthin har opp til 550 ganger større antioksidanteffekt enn Vitamin E og 10 ganger effekten til andre betakarotener. En voksende mengde vitenskaplig litteratur demonstrerer at naturlig astaxanthin overgår antioksidanteffektene i vitamin C, vitamin E, betakarotener og andre karotener.

Hvis høye inntak av vitamin E og betakarotener øker dødeligheten, og VitaePro er 550 ganger sterkere enn disse, bør man vel kanskje avvente videre studier før man begynner å innta dette produktet jevnlig?

Men hva med tran da?

In addition to vitamins, we hear recommendations for all kinds of other diet supplements. There’s no good evidence for most of them. For fish oil, one of the most popular supplements, the evidence boils down to this:

(1) In patients who have had a heart attack, fish oil improves survival.
(2) It reduces triglycerides.
(3) In patients with high cholesterol levels it reduces the risk of coronary events but does not decrease mortality.
(4) It reduces blood pressure slightly.

Studies show fish oil may increase the risk of death and arrhythmias in patients with certain heart conditions, and high doses can worsen control of diabetes and can increase bleeding tendency.

The Medical Letter says,

Eating fatty fish may be beneficial for healthy people, but there is no evidence from prospective trials that fish oil supplements prevent cardiovascular disease in the general population.

I vote for leaving the fish oil in the fish.

Så spis fisk og frukt og kos deg med det. Men la vitaminpillene og tranflasken bli stående i butikkhyllen. Det vil både lommeboken og kroppen din takke deg for.

Flattr this!

 • Jan Ove Bratli

  Hei

  Veldig bra at du er kritisk til forskjellige produkter og studier.

  Når det gjelder kosttilskudd så bommer du kraftig !

  Hadde jeg ikke visst bedre så hadde jeg kanskje slukt det du skriver, men sorry…..

  Som alle vet så er det forkjell på en 20 år gammel Lada og en helt ny Rolls Royce. Slik kvalitetsforskjell er det også mellom ulike kosttilskudd. ( Les : tilskudd til kosten )

  Når det gjelder studier : Dersom det finnes 10 000 studier som forteller at E vitamin er nødvendig og bra for kroppen og helsen vår, skal vi da glemme disse dersom det popper opp 1 studie som forteller noe annet ? Ble det brukt NATURLIG Evitamin i studien ? Eller ble det brukt SYNTETISK ? Var gruppen mennesker syke eller friske ? Ble det brukt normaldoser eller veldig store doser ?

  Vel som du ser er det ikke svart eller hvit, men ofte mye imellom……

  Keep on the good work !

  Hilsen

  Jan Ove

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomli

  En gjennomsnittlig normal har intet utbytte av kosttilskudd, tvert i mot viser nye studier at det har en viss risiko knyttet til seg. Folk med enkelte sykdommer kan ha nytte av ulike kosttilskudd, men har man et normalt kosthold får man i seg det man trenger.

  <blockquote cite="Jan Ove Bratli">Dersom det finnes 10 000 studier som forteller at E vitamin er nødvendig og bra for kroppen og helsen vår, skal vi da glemme disse dersom det popper opp 1 studie som forteller noe annet ?

  HVis det er 10000 små studier med dårlig metodologi, og 1 stor studie med god metodologi, så ville jeg tatt den siste studien mest seriøst ja. Men på generelt grunnlag vil 10000 studier trumfe 1 studie med motsatt resultat, men det forutsetter altså at de er kvalitativt like gode.

  I det siste har det kommet flere gode, store studier og metastudier som konkluderer med at den positive effekten av antioksidanter er ikke-eksisterende/liten hos folk flest.

  Når det gjelder dine spørsmål, så hadde du fått svar på dem om du faktisk leste artiklene om studien som jeg har linket til:

  Forskerne har gransket 67 studier på området med data fra til sammen 232 550 personer – både friske mennesker og pasienter.

  Med så mange studier og mennesker var det nk mest sannsynlig en blanding av syntetiske og naturlige e-vitaminer, uten at jeg kan finne noe info om det. Det var også relativt høye doser disse menneskene inntok, og derfor er det kanskje ikke noen risiko knyttet til "normaldoser", men samtidig heller ingen helseeffekt.

  Så hva mener du om dette da?

 • Jan Ove Bratli

  Hei igjen

  Dersom du mener at det ikke gir positive effekter av "gode" kosttilskudd – Les : Multivitaminprodukt som ineholder ca 100 micronæringsstoffer, da har vi ikke mere å snakke om.

  Jeg har jobbet med forebyggende helse i mange år og selv opplevd og sett veldig mange positive helseeffekter hos mange hundre mennesker. Vi bruker også målemetoder som også beviser teknisk det vi ser i praksis. Jeg har lest noe av det du skriver og synes der er mye bra, men når det gjelder kosttilskudd så bommer du kraftig.

  Men jeg skal være litt enig med deg…. ca 90 % av alt kosttilskudd som finnes tilgjengelig her i norge er ubrukelig !

  Hilsen Jan Ove

  PS Studien du refererer til er for lenge siden detronisert og plukket fra hverandre av forskere og eksperter som vet mer enn de som utførte og vurderte disse studiene. ( som er gjort hovedsaklig av medisinindustrien. )

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomli

  Det du skriver er bare hevisning til anekdotiske bevis og udokumenterte påstander. Jeg vil anta du er klar over at dine egne erfaringer betyr særdeles lite når man skal vurdere effekten av kosttilskudd? Slike forsøk krevet store dobbeltblinde, randomiserte studier med kontrollgruppe.

  Jeg vil gjerne se på hvilken måte nevnte studier er "detrinisert og plukket fra hverandre". Har du referanser?

  PÅ hvilket grunnlag uttaler du deg om at 90% av kosttilskudd er ubrukelig? Hva skiller "brukelig" fra "ubrukelig", og hvordan vet du det?

  Hva legger du i begrepet "100 micronæringsstoffer", og hva slags dokumentasjon har du på at dette er bedre enn andre kosttilskudd?

 • http://www.leishacamden.blogspot.com Leisha Camden

  Hm, la meg gjette … han selger det selv, og derfor vet han at det er bedre … ? >:-)

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomli

  Tanken har *kremt* streifet meg også…

 • http://www.leishacamden.blogspot.com Leisha Camden

  Uffameg, vi er så slemme og kyniske altså … >:-)

 • Odd Arne Roll

  Hei Gunnar.

  Hvis du er som meg vil du ha spørsmålet først og meta etterpå =)

  S: Jeg prøver å finne ut av hvorvidt tran er sundt. Ser de anbefaler det til spedbarn pga D-Vitaminene osv.

  Tvilen jeg sitter igjen med befinner seg rundt begrepet «normalt kosthold».

  Hva er «normalt kosthold»? Hvor ensformig og galt må man spise for å ikke ha et «normalt kosthold?».

  Et eksempel, min sønn på 5 år spiser i kresne perioder stort sett bare brød med kaviar, ost, majones og kanskje litt agurk. et par dager i uken får vi dyttet en skive med makrell i tomat i skråtten hans. Og like skjeldent får vi trøkket i ham fiskepinner eller pølser.

  Er dette «normalt kosthold»?

  Hvis ikke, vil tran hjelpe?

  Meta: TUSEN TAKK for at du inspirer meg. Har både lest og hørt deg på uillustrert, skulle ønske jeg var like vittig og velformulert som deg når jeg ytrer mine skeptiske og relgionskritiske interesser.

Velkommen til Saksynt debatt!

Jeg ønsker en konstruktiv debatt. Her er noen gode tips:

Brudd på disse regler kan derfor medføre sletting og/eller permanent utestenging fra mitt kommentarfelt.

LUKK