06 feb 2008

VitaePro – villedende markedsføring

Vitaepro Pms 150
På TV2 har det begynt å rulle en reklamesnutt for kosttilskuddet VitaePro. Reklamens påstander er ganske drøye, og jeg fant ut jeg ville ta en kikk på produktets nettsider for å lese mer om hvilket belegg de har for å hevde at effekten er vitenskapelig dokumentert. Dette skal ikke være noen omfattende analyse, men mer enn kjapp kommentar til en del av de villedende påstandene som serveres om VitaePro.

Hvilke påstander serverer produsenten så VitaeLab om sitt kosttilskudd VitaePro? På nettsiden kan man lese følgende liste over positive helseeffekter:
– Gir friskere hud og mindre rynker
– Beskytter hud og øyne mot UV-stråler fra sola
– Styrker immunforsvaret
– Godt for hjertet og blodårene
– Godt for hukommelsen
– Godt for muskler og ledd
– Godt for muskelstyrke og utholdenhet
– Godt for trening, rehabiliteringstid og stølhet
– Godt for mage/tarm
– Godt for mannens fertilitet

La oss se hva slags dokumentasjon VitaeLab har for dette.


På nettsidene kan vi lese:

Over 100 vitenskapelige studier viser at VitaePro med naturlig astaxanthin gjenoppretter energibalansen i cellene og styrker dermed kroppen innenifra.

Dette får meg umiddelbart til å rynke på nesen. «Gjenopprette energibalansen i cellene«? Hva er dette for noe tøv? «Styrke kroppen innenfra«? Dette er meningsløse og uvitenskapelige påstander. Det finnes ikke en seriøs studie som vil hevde noe slikt diffust tull. Men hva med de 100 vitenskapelige studiene? Jeg klikker meg inn på menypunktet Dokumentasjon for å lese mer, og her har de lagt ut en del PDF-filer med abstracts fra ulike studier. Etter å ha lest gjennom mesteparten av studiene så er det en del fellestrekk som går igjen. For det første er dette utelukkende laboratorieforsøk på bakterier eller forsøk på mus/rotter. Ikke en eneste studie involverer mennesker, noe som i seg selv er nok til å forkaste disse studiene som dokumentasjon for VitaePros påståtte helseeffekter.

I tillegg er konklusjonene i studiene utelukkende vage og foreløpige. I svært mange av studiene sies det rett ut at man vet ikke helt hvorfor sånn og sånn effekt oppstår, at det kan være ukjente mekanismer som ligger bak, men at det kan være grunn til å studere effekten nærmere. I noen studier påpekes det at resultatene ikke er statistisk signifikante, eller at studien ikke er gjennomført dobbeltblindt. Studiene er i hovedsak også svært spesifikke og ser på veldig smalt definerte effekter som ikke kan utledes videre til at de har en bredere effekt på ulike biologiske funksjoner, slik VitaePro gjør. TIl slutt er mange av de påståtte «studiene» bare observasjoner og forklaringer gjort omkring biologiske fenomen hvor astaxanthin er involvert, men VitaeLab teller likevel med disse i sine «over 100 vitenskapelige studier«.

De påståtte vitenskapelige studiene som VitaeLab hevder dokumenterer den positive helseeffekten til VitaePro er altså ren og skjær løgn. En påstand som «Godt for muskler og ledd» backes opp av en enkelt studie hvor man testet om astaxanthin kunne redusere skadene påført av hard belastning på musehjerter! Jeg fant ikke en eneste relevant studie som viser noen som helst dokumentert positiv effekt på den menneskelige kropp. VitaeLab er løgnere.

Produktet VitaePro spiller på folks oppfatning av at antioksidanters positive effekt mot «slitasje på cellene» er et vitenskapelig dokumentert faktum. Det er det ikke, selv om det foreligger grunn til å være noenlunde optimistiske til enkelte antioksidanters positive effekt. Steven Novella skrev senest i dag en artikkel om dette i bloggen Science-Based Medicine. Her skriver han bl.a:

Ultimately we need clinical evidence to make any conclusions about the health benefits, if any, of nutritional antioxidants. We simply need to see what the net effects of these substances are in actual people. On this score the scientific evidence is highly mixed and has yet to yield a clear benefit for any antioxidant, but this has not been ruled out either.

I artikkelen vises det også til en dansk studie som antyder at enkelte antioksidanter tvert i mot kan være skadelige:

Contradicting claims of disease prevention, an analysis of previous studies indicates that the antioxidant supplements beta carotene, vitamin A, and vitamin E may increase the risk of death, according to a meta-analysis and review article in the February 28 issue of JAMA.

La oss se videre på innholdet på nettsidene til VitaePro. VitaeLab kommer med svært mange spesifikke påstander som de overhodet ikke har grunnlag for å hevde. Noen eksempler:

Astaxanthin bidrar til at muskler og ledd lettere «kommer seg» etter trening og annen fysisk anstrengelse. Forsøk har vist at VitaePro bidrar til økt muskelstyrke og utholdenhet, og til en kortere restitusjonstid.

– på musehjerter ja. Ikke dine lårmuskler etter en lang joggetur.

Antioksidanter uskadeliggjør frie radikaler som kan skade cellene i kroppen. Det er med på å styrke immunforsvaret, fordi antall celler som kjemper mot bakterier og virus øker.

Nei, det finnes ingen utvetydig dokumentasjon som viser dette.

VitaePro har gjennomgått omfattende tester som dokumenterer at produktet er helt trygt å bruke. Heldige sidevirkninger av VitaePro kan være en selvbruningseffekt, friskere hud og mindre rynker. Faktisk bruker flere av de større kosmetikkfirmaene nå antioksidanter i sine hudpleieprodukter for å styrke huden og hindre aldringstegn og rynker.

Det er dokumentert uheldige bivirkninger ved inntak av enkelte typer antioksidanter, f.eks. kan vitamin E virke negativt på behandling av hjertesykdommer. Når VitaeLab synker så dypt at de bruker kosmetikkfirmaer som alibi for antioksidantenes positive helseeffekt, da bør alarmbjellene kime høyt og kraftig. Sannheten er nok heller at kosmetikkfirmaer putter antioksidanter i sine produkter fordi media har hypet dette opp til å bli et godt salgsargument i seg selv, ikke fordi de har gjennomført studier som viser at det har noen reell effekt.

På spørsmål om VitaePro er trygt å bruke, svarer VitaeLab med den gamle klisjeen om at produktet er 100% naturlig og derfor ufarlig. Jeg regner med at de ansatte i VitaeLab spiser hvit fluesopp til frokost hver morgen.

I sin seksjon med spørsmål og svar finner vi bl.a:

Hvor store doser bør jeg ta?
Siden VitaePro er 100 % naturlig, er det ingen farer forbundet ved overforbruk. Faktisk bør du ta èn kapsel ekstra når du føler deg litt «hanglete». Til vanlig anbefales én pr. dag. Den første uken benyttes gjerne dobbel dose, slik at kroppen bygger opp «et lager».

Dette er klassisk lureri. Hva slags grunnlag har de for å si at kroppen «bygger opp et lager»? Ikke noe. Dette er bare svada som kastes ut fordi det høres «logisk ut» for den ikke-kritiske leser. For oss andre er det bare pinlig.

VitaeLab bruker alle triks for å selge mest mulig:

Hvem bør bruke VitaePro?
VitaePro er ikke en ny «mirakelpille» – men hjelper kroppen svært effektivt med å beskytte seg mot de påkjenninger som klima og livsførsel utsetter oss for. Derfor anbefales det at VitaePro blir et daglig kosttilskudd for hele familien. Vis omsorg og beskyttelse for både gammel og ung.

Ja, du er et dårlig menneske om du ikke passer på å stappe VitaePro i kjeften på hele familien – gjerne hunden også, sånn for sikkerhets skyld. Og har du rotte som kjæledyr tyder VitaeLab’s vitenskapelige studier på at du hvertfall bør fore denne med VitaePro!

Web Tur 03
Men når man mangler god vitenskapelig dokumentasjon på at produktet man selger holder det man lover, gjør man som enhver svindler uten samvittighet, man tyr til anekdotene. I den jevne manns øyne og ører veier de menneskelige gladhistoriene tyngre enn all verdens vitenskapelige studier, og hvis mennesket atpåtil har vært på TV er saken klar. VitaeLab har fått med seg et kjent idrettsnavn for å promotere produktet. Våre idrettsmenn og -kvinner er jo kjent for å være spesielt kritiske og intelligente, så hvis de kan stappe i seg dette det jo være fornuftig. La oss høre hva slags vås Hilde Gjermundshaug Pedersen spytter ut:

Studier viser at VitaePro kan gi økt styrke og utholdenhet. I tillegg kan idrettsutøvere nyte ekstra godt av dem fordi de blant annet bidrar til en kortere restitusjonstid- dvs at kroppen lettere kommer seg etter trening. Det kan komme godt med når jeg går renn. For jeg skal jo fortsette å gå på ski, selv om jeg har lagt opp.

Hvilke studier viser dette? Ikke noen som VitaeLab kjenner til hvertfall.

Her og en av oss må vurdere ut i fra sitt daglige kosthold om kosttilskudd er nødvendig, men tallene viser jo ganske klart at alt for mange av oss får i seg for lite frukt, grønt og fisk. Da kan det å ta tilskudd være en god idè.

En bedre ide vil være å heller spise frukt, grønt og fisk. Billigere er det også.

VitaeLab pøser på med vitnesbyrd fra påståtte brukere, og her påstås det at VitaePro hjelper mot det meste, alt fra psoriasis til forkjølelse. Imponerende. Ettersom disse påstandene kommer fra kunder og ikke direkte fra VitaeLab selv, trenger de ikke en gang dokumentere påstandene. Snedig.

På siden Presseklipp gir VitaeLab inntrykk av at VitaePro er et mye omtalt kosttilskudd, og har linker til PDFer med kopi av artikler fra både Dagen, I Form og Illustrert Vitenskap. Det må da tilføre litt tyngde? – helt til man klikker på linkene og oppdager at alle tre PDFer er VitaeLab’s egne annonser i de respektive magasiner, ikke uavhengige artikler om produktet. Deretter later VitaeLab som om de er blitt omtalt i Illustrert Vitenskap og referer et avsnitt som handler om antioksidanter generelt, ikke om VitaePro eller astaxanthin spesifikt. Dette er svært tvilsom taktikk.

Det er sikkert mye mer jeg kunne tatt tak i, for markedsføringen til VitaeLab er et skoleeksempel på villedende markedsføring. Her er det bare for utøvere av alternativ medisin å lese og lære. Slik skal det gjøres! Henvisninger til vitenskapelige studier, tonnevis med anekdoter, bruk av kjente personer, oppblåste påstander om effekt, 100% naturlig = ufarlig, og så videre.

Ettersom dette klassifiseres som et kosttilskudd og ikke en medisin eller behandlingsmetode, faller det kanskje ikke inn under lovverket for markedsføring av alternativ behandling, men i så fall er grensene svært diffuse. VitaeLab serverer tross alt svært så konkrete påstander om helseeffekt, og bryter i den sammenheng et utall forskrifter som gjør at nettsidene burde anses som villedende og dermed som ulovlig markedføring.

Dette var en kjapp gjennomgang av VitaePro’s markedføringstriks. Konklusjonen er at dette er tarvelige greier, og jeg håper noen griper fatt i det og ber dem slutte med den villedende markedsføringen snarest mulig.

Flattr this!

 • Karianne

  Jeg har akkurat gjort det samme som du skriver om, det er helt fantastisk hva disse folka anser for å være dokumentasjon.. Kanskje det er noe for forbukerombudet?

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomli

  Jeg har nettopp sendt en klage til Forbukerrådet. Gjør gjerne det samme du også for å gi litt tyngde.

 • geir Wedø

  Hvilken AVTALE er det snakk om? Jeg sa ja til en prøve-forsendelse! Jeg har ikke gått inn på en avtale

 • margit

  Dessverre leste jeg Tjomlids kommentarer for sent.

  Gikk på limpinnen etter reklamesnutter på tv. Da jeg ringte og bestilte en prøveforsendelse ble jeg mistenksom fordi vedkommende prøvde å prakke på meg omegapro som skulle være en fin kombinasjon til vitaepro. Til slutt gikk hun med p å sende meg en prøveforsendelse på kun vitaepro.

  Da den kom i posten fikk jeg med en overraskelse, tablettene var fakturert til full pris (nemlig 286,50).

  Ringte så til firmaet og ble fortalt at jeg kunne få halv pris på neste forsendelse. Siden jeg ikke ønsket å gå inn på en avtale om flere forsendelser, ble jeg satt over til en annen som gikk med på å halvere prisen – og å stoppe "abonnementet."

  Nå lurer jeg på om det venter meg flere overraskelser fra dette firmaet. Bra at forbrukerombudet er tilskrevet allerede!!

 • kristinT

  Dessuten er det vel slik at med en gang et produkt har (og reklamerer med) «DOKUMENTERT EFFEKT» faller det inn under legemiddelvovgiving og derfor må selges via apotek. skulle likt å se dette på apotek:)

  I tillegg – et hvert preparat som har virkning har også bivirkninger. når de da reklamerer med ufarlig, innrømmer de at den ikke har virkninger.

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Se også (foreløpig) siste utvikling i saken:
  Mattilsynet slakter VitaeLab!
  http://blog.tjomlid.com/?p=743

 • arras

  Det virker åpenbart ikke som om artikkelforfatteren har noen som helst formell bakgrunn for å mene noe utover det «menigmann» kan «syns og mene» om Vitaepro og sikkert også andre helseprodukter. Man bør ikke oppføre seg som en rikssynser….

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  arras: Jeg er i utgangspunktet helt enig med deg i at man på ingen som helst måte skal ta min kritikk for god fisk uten å sjekke fakta selv. Men jeg har luftet alle mine innvendinger direkte til VitaeLab selv, og ikke en gang de er i stand til å motsi noen som helst av mine kritiske påstander. Ja, de har til og med innrømmet at jeg har hatt rett i noen tilfeller og endret websidene sine på grunnlag av dette.

  På toppen av det hele har Mattilsynet i ettertid rettet nesten identisk kritikk mot VitaeLab som jeg selv har gjort. Dette bekrefter vel langt på vei at kritikken min er berettiget.

  Jeg må også påpeke at min kritikk går på svært konkrete påstander som slettes ikke dreier seg om «synsing» og som derfor er like verdifulle om de kommer fra «menigmann» eller fagfolk. Eksempelvis gjelder dette alle studiene VitaeLab viser til. Ikke en eneste av disse er gjort på mennesker eller en gang av produktet VitaePro. Dette er åpenbart i strid med påstandene VitaeLab selv serverer i sin markedsføring, og dermed sier det seg selv at de jukser i faget. Jeg håper også du ser denne vesentlige svakheten, som dessverre bare er toppen av isfjellet.

  Søk etter VitaePro i bloggen min og du vil finne alle de andre bloggpostene mine, bl.a. med oppsummering av Mattilsynets kritikk mot selskapet. Hvis du kan peke på feilaktige påstander fra min side skal jeg gjerne ta dette til etterretning.

 • Erik Molander

  Jeg har nå brukt VitaePro i 3 uker og jeg er meget forbløffet. Jeg var litt skeptisk til å begynne med, men nå er jeg ikke i tvil. VitaePro VIRKER!!!
  Jeg lider av en til dels alvorlig reumatisk lidelse, som har vært et smertehelvete i mange år. Plagene er nå så godt som borte og jeg fungerer nesten som normalt igjen. I tillegg har jeg gått ned ca 3 kg. Mine tidligere «mageproblemer» er borte. I tillegg føler jeg meg mere glad og oppstemt. Livet smiler igjen til meg takket være VitaePro.

  • Marius

   DU er vel ikke lønnet av ViteoPRO eller tilfeldigvis WENCHE MYHRE!!! Dette er skrevet som en reklame… Hallo….

   Spør en lege om dette produktet og legen ville ikke anbefalt det.

   Seriøse aktører reklamerer ikke på TV med abonement og halvpris med kjente TV-FJES. Dette er humbug fra ende til annen.

   Mere AMERIKANSK REKLAME lignende tilstander skal man lete lenge etter. Nesten som at Mc Donald's påstår at drikkevannet i Norge ikke er godt nok for kundene sine, mens alle andre seriøse restauranter gir bort vann gratis. HMMM… kanskje fordi MC Donaldo tjener 25kr pr solgte vannflaske med BONAQUA.

   Jeg tror seriøst at det norske folk er smartere enn dette svaret du kommer med her…..

   Hilsen aktiv tømrer….

  • Jarl

   Du skryter av vitaepro, men har du ikke brukt tran?
   Jeg bruker tran og får bedre greie på ledda, men det kan godt være at vita kapslene funker de og, jeg skal prøve vitaepro i noen uker så får vi se..
   Omega 3 skal vist løse opp ugunstig fett på innsiden av blodårene slik at en får bedre blodsirkulasjon som igjen er med på å holde leddene vitale.

 • Harald Olavesen

  Veldig bra att det er noen som tar tak i slikt vås, var nesten fristet til å prøve, men tenkte jeg skulle lese på nettet for å se om det var noen uttallelser om produktet.
  Og Hilde Gjermundshaug Pedersen som kan la seg lokke til å reklamere for dette er skuffende

 • http://enlitensakjegskrevfor8mnedersiden Zeph

  Jeg sendte det til VG, Dagbladet og Romerikets Blad, men desverre trykket ingen av dem det :(
  Ja jeg gikk på limpinnen…….

  ja jeg inrømmer det, det skulle aldri hende meg, men nå er det blitt slik altså….
  Jeg vil nå til min unskyldning si at jeg stolte veldig mye på vårt fantastiske super kvinne ideal Hilde G P da, hvem vil ikke stole på henne? men det er klart I ettertid så kan jeg tenke, er Hilde G P den som trenger å ta et kosttilskudd for å få mer energi, superkvinnen fra Nybygda, burde jeg ikke allerede der ha lukta lunta?
  Vel uansett jeg gikk på limpinnen kastet meg over telefonen sendte en sms og bestilte en dose vitaePro, til den latterlige lave prisen stor var gleden da pakken kom I postkassa ca en uke senere.
  Og naiv og uvitende om hva jeg skulle sette I gang satte jeg I meg den første brune litt uortodoks ikke helt runde tabletten til middagen allerede første dagen
  Ukene gikk, jeg var like trøtt og sliten, men I tillegg begynte jeg å bli litt sår et sted solen bare skinner når jeg luker. Først så jeg ikke sammenhengen, men så slo det meg en morgen jeg ble jaget ut av sengen av min egen odør så altfor altfor tidlig. Jeg har da aldri tidligere hatt problem med luft (les promp), pussig at jeg plutselig skulle begynne med dette nå…. tenkte litt gjennom hvor lenge dette hadde vart, og kom fram til at det startet 3 dager etter at jeg mottok pakken med vitaePro. Så jeg kuttet den ut , og vips etter to dager var luft problemet borte. For å dobbelsjekke så måtte jeg jo etter en uke uten problemer starte tablettene igjen, og vips etter 3 dager satte jeg igang igjen.

  Så nå har jeg kuttet ut de tablettene for godt, om jeg ikke hadde gjort det vil jeg anta at min samboer ville fått et eget brev fra statsråd Solheim med en egen drivhusgass avgift for å holde meg I hus.

 • Henning Strand

  Hva er galt med at Hilde GP reklamerer for dette? Er hun en lege? Tror du ikke mange idrettsutøvere i dette landet ville hoppet på dette oppdraget uten å mukke? Sannheten er at det meste av reklame har en grad av uriktighet/forenkling/løgn. Noen finner det ut når de er 5 år, noen når de er 10, andre når de er voksne, slik som du. Må for all del ha en vitenskapelig diskusjon om ting, men dette blir bare lavmål. Fortsett å diskuter, men ikke kom å si at dette er et unikum da det er løgn å få mellom hvert eneste program

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Har jeg sagt at dette er et unikum?

  (Søk gjerne på bloggen etter f.eks. Dermavito, TFT, Evelle, Clearasil…)

 • http://www.myrtleshus.com Myrtle

  Hehe! Kom over denne bloggen da jeg søkte på Vitaepro – tenkte nemlig å bestille disse pillene… Men har ombestemt meg gitt! Satser på et sunt kosthold og en sunn livsstil i stedet! Takk! :-)

 • Elin Helen

  Ingen andre som ser ironien i TV2-programmet "TV2 Hjelper Deg" hvor forbrukere hjelpes og opplyses om urederlig markedsføring/salg, men at kanalen tilsynelatende ukritisk promoterer useriøse aktører i sine reklamer?

 • Frank

  Selvfølgelig er VitaePro bare noe tøv – 99,9% av alle kosttilskudd er det. Jeg har trent mye hittil i mitt liv, både innen vektløfting og ulike utholdenhetsidretter, og ingen av de minst 50 ulike produktene jeg har prøvd har gitt meg noe som helst utover hva et godt kosthold kan (ihvertfall ikke noe jeg selv har merket hva velvære, helse og resultater angår). Idag bruker jeg ikke multivitamin engang, men satser på et skikkelig kosthold om jeg bruker litt over gjennomsnittlig tid og penger på. Da får man skikkelig valuta igjen for penga, i motsetning til kosttilskudd som kun finnes for å tappe uvitende mennesker for penger. Tenk å ha så lav moral at man lyver på TV foran hundretusener av mennesker om et kosttilskudds virkning når det kun er en stor løgn. Skulle ønske flere kunne innse det samme…

  • Sarah

   Tilskudd av Omega-3 enten som tran eller i kapsler hver dag er noe alle burde ta. Eksemet mitt forsvant og blodet flyter bedre i årene slik at sår som ikke ville gro, gror igjen og for de med leddplager er det et must. Selv bruker jeg Solaray Ultra Omega 3-6-9 og kommer aldri til å slutte å ta dem. Men det er jo fordi de reddet meg. Fikk de anbefalt på hudpoliklinikken og de selges på helsekost. All reklame med kjente mennesker som poserer og reklamerer styrer jeg unna. Mvh Sarah

 • aina

  Har brukt vitaepro, men ble gravid så sluttet. Sendte en mail til de om å si opp abbonementet, og fikk svar dagen etter med at det var ok. Min mor bruker vitaepro og har fått et helt nytt liv. Hun har slitt med muskelsmerter og måtte bruke sterke smertestillende pga prolapser i ryggen.. etter at hun begynte på vitaepro har hun fått et nytt liv!
  Så samme hva reklamen sier, dette naturproduktet hjalp iallefall min mor!

  • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

   Det er fascinerende å se at folke tilegner VitaePro æren for alt mulig positivt som skjer, enten det er smertestillende effekt ved prolaps i ryggen, vekttap, forsvunnede magesmerter osv. Alle disse tingene faller langt utenfor hva noen hevder at VitaePro, eller antioksidanter i seg selv, kan gjøre. Hvorfor i alle verden skulle VitaePro ha smertestillende effekt eller hjelpe på ryggprolaps?

   Hvos mange andre ting har din mor prøvd? Jeg vil tippe at hun har forsøkt mange kosttilskudd og alternative behandlingsformer før hun begynte med VitaePro. Tilfeldigvis blir hun bedre når hun prøver VitaePro, og dermed får dette kosttilskuddet æren for bedringen. Det er så lett å lure seg selv hvis man velger å ikke tenke kritisk.

 • steinar lindgren

  Dette er vel en fortsettelse på en ny epoke korsfestelse av kosttilskudd.
  At man klarer å skrive så mye om en pakke piller er fantastisk, oppgulp og gjentagelser er å lese fra Tjomlid i en fantastisk sur og negativ tone.

  Vel, nå er det slik at mennesker er ulikt bygget opp og reagerer ulikt.
  Jeg kan desverre ikke så mange fremmedord som deg Tjomlid og taler i enkle ordlag.
  Vitaepro føyer seg vel inn i en rekke som er LIK alle andre kosttilskudd som bygger på dossiser og sammensettninger etter norsk standard og lover.
  Når jeg siterer;
  Det er ikke tillatt å påstå eller gi inntrykk av at et kosttilskudd forebygger, leger eller lindrer sykdom, sykdomssymptomer eller smerter, verken i merkingen eller markedsføringen av kosttilskudd.

  Dette er et utdrag fra kosttilskuddsloven og ja vitaepro kjører jo rett igjennom dette og pisser på eget bein.
  DU mener produktet er sprøyt, og det har du jo rett i da alt som er vitensakpelig doukumentert som faktisk virker er å ansees som et legemiddel. Et legemiddel kan jo ikke tilsettes i kosttilskudd og ergo så er kosttilskudd i Norge unyttige stoffer generellt sett.
  Noen unntak har vi, det gjelder vitaminer og mineraler b.la. Ja disse er også legemiddler fordi de «virker» men så heldige vi er så kan vi nyte dem under fastsatte grenser og mengder.
  Omega fettsyrer er ansett som heldig å innta,.. sakt fra myndighetene.
  Nei, kosttilskudd har liten eller ingen effekt, også vitaepro er nok desverre vann.
  I mine øyne så blir Tjomlid`s skrivning et stort HVA. At man rakker ned på et kosttilskudd som er lik veldig mange andre preparater forstår jeg ikke.
  Jeg forstår markedsføringskritikken.
  Fordi leger det så er det jo et legemiddel og gjør man inntrykk for at det gjør det så vil jo folk lokkes til å tro det for så å kjøpe det.
  I stede for å legge igjen pengene hos de som produserer medisinen og dems milliard industri.
  Det hetes jo selvfølgelig at man skal ha en trygg behandlig med oppfølgning for det får man ikke med kosttilskudd.

  Nei Tjomlid du må nok grave dypere, alle vet jo alt det som godkjennes som kosttilskudd er destillert vann i Norge.
  Mens nabolandet Sverige kan nyte godt av virksomme naturmiddler, men som er legemiddel her hjemme fordi det har en positiv og hjelpsom effekt.
  Du kan gjøre så mange studier du vil, du vil finne ut at ingen av stoffene i Vitaepro vil ha en effekt det sies å ha. Og det gjorde du.
  Da ville det jo vært et legemiddel kjære deg.
  Ja det er løgn, man får ikke bedre kondis av dette våset.
  Restitusjonstiden kan umulig senkes, det handler ikke om piller men riktig kost og hvile primært.
  At folk gidder å kjøpe lut og vann sjønner jeg ikke.
  Jeg kjøper mine piller på nettet fra England og de er å ansees som legemiddel men kommer fortollet som kosttilskudd.

  Til slutt så må jeg si at DU Tjomlid burde holde en lav profil heretter.
  Du kan sikkert sakene vel og bra men å legge det frem på en fornuftig, respektabel og proff måte gjenstår hvis du skal prøve å yttre meninger.
  Du kan jo undersøke felere kosttilskudd!!
  Se hva du kommer frem til, du kan jo begynne med Omega fettsyrer som du bør finne noe positivt med og så kan du jobbe deg oppover.
  Men hold deg unna ting som er klassifisert som legemiddel, og hold deg heller til å lete etter vann i ørkenen.

  Virker det så da det.
  Var det mislykket så bør folk ikke si nei dette er juks men innse at det ikke var noe for deg.

  Tjomlid du bør ha respekt. Du beveger deg på farlig grunn når du i samme såkalte studie ( Fridisdproblemer!!!) rakker ned på alt på din vei.
  Naturmedisin og utøvere av alternativ medisin som du kaller det. pass deg.!!

  Du reflekterer en dansk studie om antioksidanter, den fikk så mye pepper i ettertid at jeg trodde du fikk med deg det.!
  Ikke den eneste i rekken heller i 2008.

  Nei, takk for meg.
  Pass det kloke hodet ditt, bruk hjelm.
  Vi trenger virkelig en bedreviter slik som deg.

  • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

   Du burde slutte å skrive leserinnlegg i fylla…

   • steinar lindgren

    Å, Du drar konklusjonen utifra tidspunktet? Forstår deg godt men slik er det for meg og jobben min.
    Ikke alle her jobber til 15 eller 16 og har fri i helger.
    Håper det er greit for deg.
    Om jeg har skrvefeil så kaller jeg det litt slurvefeil. Har ikke fått diagnosen dysleksi ennå og det er ihvertfall ikke fylla.

    Det var det eneste du hadde å si også, Nice.
    Men husk at virksomme midler er forbeholdt legemiddel -industrien og legemiddler kan ikke tilsettes kosttilskudd med noen få unntak der det er gitt bestemmelser. Kun u-dokumenterte, altså stoffer med usikker dokumentasjon er forbeholdt såkalte kosttilskudds produkter som vitaepro.
    ( Eller som kan påstås være farlig i kombinasjon med andre legemiddler, som aprikos kjærner).
    Nei du vil nok ikke finne noe særlig dokumentasjon for tingene i vitaepro, og sant som du sier er det humbugg.
    Fordi stoffene er allerede gjennomgått og studert. Funnet ut at man ikke fant noen KLAR virkning i tingene som kan lege, lindre osv. Da som sakt hadde det vært legemiddel.
    Som alt annet på det norske markedet er for det meste humbugg og svært lite fortroelig for din helse. Utenom tildelte små doser vitaminer som vi er så heldige å fått utdelt. Samt litt omega fettsyrer som er påvis/doukumentert bra…noen påstår jo faktisk at det også er farlig, jaja.

    Du graver i gammel dritt herr tjomlid.
    Alle vet at kosttilskudd ikke virker fordi legemiddleverket allerde har beslaglagt de virksomme naturen kan gi oss.
    Urtelisten er tilgjengelig og flyter over av Reseptbelagte legemiddler og legemiddler.( Snart sakl også den folkekjære rød solhatt kansje også bort, den er til vurdering ).

    Bar fortsett og undersøk du, men du finner ikke noe nytt i gammel søppel.
    Du behøver ihvertfall ikke fortelle meg at ikke vitaepro ikke virker , det vet jeg jo…men det kan jo være greit for mange å ta det bare for å ta noe og håper på en psykisk reaksjon at NÅ ble jeg bedre dere.
    Dette er noe alle burde vite, skriveriet/hånet ditt burde aldri vært en realitet.
    Du kunne egentlig skrive ; Vitaepro er tull og ferdig med det.
    Ikke torturere og håne vitaepro så forferdelig som du gjør.
    Det er 100 vis av slik produkter der ute, det er ike noe unikt med dette.
    De kan vel tjene sine penger di også vel.!!Så lenge det er et godkjent produkt fra mattilsynet. Reklamen er så som så.

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Tror egentlig ikke du har forstått bloggposten min. Les tittelen på nytt. Kritikken gjelder markedsføringen. Så lenge de har 100.000 abonnenter er det åpenbart at noen må ta til orde og opplyse forbrukerne om at VitaePro ikke har dokumentasjon for sine påstander.

  VitaePro er bare en av mange sike produkter, det er korrekt, men det er utvilsomt et av de mestselgende og de som uten tvil markedsfører seg selv hardest. Derfor er det naturlig å angripe dem, og håpe at ut fra dette vil noen folk også stille seg mer kritiske til all annen kosttilskudd-humbug på markedet.

  For øvrig er innleggene dine tilnærmet uleselige og det er derfor vanskelig å bruke tid på å motargumentere. Hvis du klarer å strukturere kritikken din til et forståelig format skal jeg gjerne svare for meg.

 • steinar lindgren

  Du er opptatt av den vitenskapelige dokumentasjonen igjennom hele innlegget ditt.
  Men skulle det vise seg at det faktisk lå en vitenskapelig studie for at stoffene i vitaepro var legene, lindrende osv, ja da hadde det vært et legemiddel etter norsk lov og praksis.
  Så, nei du finner ingen vitenskapelig dokumentasjon for de 3 stoffene.
  Det har du vel fått med deg.

  Du nevner ikke så stor grad markedsføring selv om det var ment som akkurat det.
  Ordet dokumentasjon er et gjentagelses ord nedover.

  Stoffene har mange dokumenterte sider, det fører til mye sprik i påstandene.
  Hva du anser som vrøvl vet jeg ikke men jeg har funnet mye interessant på svært seriøse nettsteder fra menensker med doktorgrader. Hva som er godt nok for deg vet jeg ikke.

  Fakta og det vitenskapelige uteblir som i mange tilfeller innen naturmedisin.
  Jeg har tiltro til stoffene.

  Og utøvere for naturmedisin som du pent kaller det vet at dette er stoffer som er godt kjente og brukt flittig.
  Du kunne jo ha spart deg for formuleringen din som bekrefter din holdning til slikt natur-tull.

  Du nevner;
  Det er dokumentert uheldige bivirkninger ved inntak av enkelte typer antioksidanter, f.eks. kan vitamin E virke negativt på behandling av hjertesykdommer.
  Hvordan kan du gå god for noe som ikke er vitenskapelig dokumentert.?
  Du har hittil vært så forbasket opptatt av det ordet.
  Det er du som er vrøvl og dobbelmoralsk.

  Nok om dokumentasjoner, de vil alltid være sprikende når de ikke er enstemmige.
  Man kan velge å ha troen eller ikke.
  Vitaepro har god nok backup for sine stoffer.

  Og mattilsynet har godkjent produktet og vitaepro må som alle andre produkter legge frem innhold og bruksområde dvs formål/hensikt for produktet.
  Jeg vil velge å tro at tilsynet har godkjent kvalifikasjon for å godkjenne produktet.

  Markedsføringen som går på alle Norske tv -stasjoner inkl National Geo..
  er intet å si på, vi må jo bare stole på dem.
  Jeg har som sakt tiltro til stoffene, men jeg synest stoffene blir for hauset opp og misbrukt på deres nettsider.
  Man får ikke automatisk bedre kondisjon av at et av stoffene gir bedre blodsirkulasjon og tilfører mere oksygen til muskelcellene.
  Men stoffet i seg selv er jeg ikke motstander av, er du? Det har en god effekt men ikke så god at man får bedre utholdenhet, forstå meg riktig.
  Det er på det området jeg mener vitaepro biter i et surt eple.
  Vi kan vel si oss delvis enige i den biten.

  Kan ikke si eller skrive dette på andre måter, slik får det være.
  Om du ror deg unna eller bare er vanvittig overklok som ikke klarer å oppfatte mine innlegg vet ikke jeg.

  Siste jeg skriver her inne som et PS!.

  • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

   Jeg skjønner ikek helt hvordan du kan lese min bloggpost så bakvendt, men jeg skal prøve å veilede deg.

   Jeg har, som du sikkert vil oppdage hvis du leser hva jeg faktisk skriver, tatt for meg helt konkrete påstander fra VitaePro sin hjemmeside. Dette kalles markedsføring. Jeg har deretter gått påstandene i sømmene og sjekket om det finnes dokumentasjon for at VitaeLab kan påstå det de påstår. Dette har jeg funnet ut at det ikke finnes. I senere tid har også norges fremste ekspert på antioksidanter, og flere andre fagfolk (som har kontaktet meg privat), bekreftet dette.

   Ordene markedføring og dokumentasjon er tett knyttet sammen, selv om du ser ut til å ville skille dem fra hverandre. Jeg forstår ikke hvor du vil hen med det…?

   Den danske studien jeg viser til har det siste året også blitt underbygget av flere amerikanske studier som viser det samme, nemlig at høye inntak av spesifikke antioksidanter kan være negativt over tid. VitaePro har doser som er høyere enn det som det så langt er gjort forskning på, og derfor må det anses som uansvarlig å markedsføre dette produktet som trygt og uten bivirkninger. Det er nemlig ikke gjort en eneste studie som viser at så høye doser av disse antioksidantene er uten bivirkninger. Dette er faktum så vidt jeg kjenner til. Du kan gjerne synse noe annet, men skal jeg ta deg på alvor får du vise dokumentasjon for dette. (Min dokumentasjon har jeg allerede lagt frem i alle bloggpostene om VitaePro her i bloggen.)

   Mattilsynet går god for produktet (inntil videre), men er sterkt kritiske til markedsføringen og helsepåstandene de legger frem. Mye av dette er nå fjernet, men de bryter fortsatt lovverket på vesentlige punkter.

   Du ser ut til å ha full tillit til at VitaePro og tilsarende kosttilskudd har en effekt på både det ene og det andre, og det er rart når det ikke foreligger noen studier som viser dette i mennesker. Men som Snåsamannen har vist – troen kan gjøre underverker!

  • http://www.leishacamden.blogspot.com Leisha Camden

   Markedsføringen […] er intet å si på, vi må jo bare stole på dem.

   Hva i alle dager babler du om??

   Leisha Camden’s nyeste bloggpost: My calendar wall, February 2009

 • steinar lindgren

  Merkelig, hadde du funnet ut at disse stoffene faktisk hadde vitenskapelig doukumentasjon for det vitaepro påstår så hadde de stoffene vært et legemiddel.
  Du har gått det i sømmene sier du.
  Det er bortkastet tid å finne vitenskapelig dokumentasjon for stoffer som er tilsatt i kosttilskudd i Norge har jeg påpekt før. Få det inn:)

  Ja Antioksidanter kan sikkert være uheldig som mye annet over tids bruk.
  Man har jo også antydet omega fettsyrer på samme vis.
  Det er mye som er uheldig og tilsynelatende farlig, jeg setter ikke antioksidanter og fettsyrer øverst.
  Men kansje heller bry seg mere om varene som ligge de siste meterene før man skal betale på Rimi, kiwi og coop osv. Dette er selvfølgelig off-topic men illustrerer at angrepet på naturens stoffer er et korstog mot naturmedisinen slik at milliard indusrien som produserer de helt ufarlig legemiddlene skal tjene sin lønn. For antioksidanter er jo så mye værre en paracetamol osv.

  Har du vitenskapelig dokumentasjon som viser det motsatte av det forskningen viser om de 3 aktive stoffene i vitaepro?
  Du sier at du har lakt frem dokumentasjon, men som sakt så er dokumentasjon ikke bra nok for deg, ihvertfall ikke når det gjelder vitaepros dokumentasjon.
  Det er gjordt mange studier på de stoffene, jeg støtter stoffene fordi jeg er naturens venn og stoler på de seriøse artikklene fra respekterte skrifter jeg har lest. Men går ikke god for som tidligere sakt at de skal øke kondisjonen, det er vrøvl og overdrivelse desverre.

  Markedsføringen på tv er helt grei for meg, at disse personene faktisk har fått forbedret livskvaliteten er fortrolig.
  Men påstandene er forlangt til å være sant som nevt i eksempel over.
  Men at de kan ha en effekt tviler jeg ikke på, men ikke slik vitaepro påstår på nettsidene.
  Helt enig.

  • http://www.leishacamden.blogspot.com Leisha Camden

   Det er bortkastet tid å finne vitenskapelig dokumentasjon for stoffer som er tilsatt i kosttilskudd i Norge har jeg påpekt før. Få det inn:)
   Dette er Gunnar Tjomlids blogg, han kan bruke bloggen sin og tiden sin på akkurat det han vil. Få det inn.

   Det er mye som er uheldig og tilsynelatende farlig, jeg setter ikke antioksidanter og fettsyrer øverst.
   Deg om det, forsåvidt. Men det er ingen her som har sagt at de «setter» de tingene «øverst» uansett. Stråmannsargument.

   Men kansje heller bry seg mere om varene som ligge de siste meterene før man skal betale på Rimi, kiwi og coop osv.
   Kanskje DU skulle «bry deg mer om» disse tingene på din egen blogg (har du ingen så er det enkelt å skaffe seg en) og la Gunnar skrive om det han vil her på sin blogg??

   For antioksidanter er jo så mye værre en paracetamol osv.
   Ingen har påstått dette. Stråmann.

   Har du vitenskapelig dokumentasjon som viser det motsatte av det forskningen viser om de 3 aktive stoffene i vitaepro?
   Du begriper ikke poenget her. Saken er at det som finnes av forskning på disse tre stoffene kun omhandler de tre separat. Blandingen av de tre finnes det ingen forskning på, ingen dokumentasjon av virkninger/bivirkninger av. VitaeLab innrømmer dette selv. Allikevel selger de blandingen og later som om de vet at det er helt ufarlig. Les gjennom dette et par ganger og prøv å tenke litt.

   Det er gjordt mange studier på de stoffene, jeg støtter stoffene fordi jeg er naturens venn
   Tidenes argument!! :-D

   Markedsføringen på tv er helt grei for meg
   Det er mulig, men den er ikke helt grei for Gunnar, og derfor bruker han sin fremragende blogg til å få frem sine meninger om saken. Jobber du for VitaeLab, eller hvorfor er det så viktig for deg å få fram det der??

   at disse personene faktisk har fått forbedret livskvaliteten er fortrolig.
   Nei, det er det ikke. Det ordet gir lite mening her. Du må mene et annet ord, men jeg forstår ikke hvilket, dessverre.

   Men påstandene er forlangt til å være sant som nevt i eksempel over.
   Men at de kan ha en effekt tviler jeg ikke på, men ikke slik vitaepro påstår på nettsidene.
   Helt enig.

   Hæ?

   Du ble litt sinna på Gunnar da han sa at du sikkert var full mens du skrev den første kommentaren din her. Men ærlig talt: Jeg tror ikke han er den eneste som får det inntrykket av kommentarene dine.

   Slik er rekkefølgen, prøv å huske det neste gang:
   Først lese innlegg som du svarer på.
   Så skrive eget innlegg/kommentar.
   Så lese gjennom.
   SÅ trykke på «lagre».
   Alltid lese først, lagre sist!!

   Leisha Camden’s nyeste bloggpost: Herman so hungry … !!!

   • Pernille (Pille)

    Bra kommentert Leisha!
    Det er et par stykker her som skriver både langt og usaklig, jeg er imponert over Gunnars evne til å holde det saklig og hans både gjennomtenkte og grundige svar til alle.

    Stå på Gunnar, dette er en glimrende blogg!

   • steinar lindgren

    Ja og jeg kan vel også skrive akkurat det jeg vil!!.
    Denne mannen prøver å grave dypt om det finnes vitenskapelig dokumentasjon for disse stoffene OG I SAMMENSETTNING.
    Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg leser orde dokumentasjon og utifra det så sier jeg at det ikke finnes noen vitenskapelig for stoffene eller Dems sammensettning.
    Her går man i enkelt angrep på hver og enkelt stoff og dem i sammen.
    Siden legemiddelverket har gjennomgått disse stoffene og innhentet grundig matriale og IKKE funnet tilstrekkelig VITENSKAPELIG DOKUMENTASJON på at de har en Helsebringende effekt, legende, lindrende osv så er dette stoffer som ikke er et legemiddel og kan ansees som trygge som også er et viktig poeng med klassifisering av urter osv.
    Noe dere bedrevitere mener Vitaepro ikke har grunnlag til å si.

    Jeg sier det igjen og igjen, dette er tull å grave i Vitenskapelig dokumentasjon som ikke finnes for disse stoffene.
    Det må vist være vitenskapelig for å være fortroelig hos dere ser jeg.
    Men jeg kan gå god for det vitaepro har funnet om stoffene.
    De i sammensettning, nå vet jeg ikke hva de har påstått før, men dere må ikke komme å tro forskning på naturmiddler blir sponset med milliard beløp slik som forskning på skolemedisin, med mer.
    Jeg synest ellers bloggen går mye i detalj om stoffene separat at det bør nevnes.

    Camden du må jo være blond!
    Ja jeg går god for stoffene som viteapro har, men at viteapro påstår at det KAN gi bedre utholdenhet er bløff om stoffenes virkning.
    OK. Ikke HÆ en gang til håper jeg.

    At jeg går god for stoffene siden jeg er naturens venn, altså en som sjelden tar dødelig skolemedisin om det ikke er svært alvorlige komplikasjoner er min holdning og personlige meg og IKKE TIDENES ARGUMENT.

    Ellers skal man ikke se bort i fra at jeg har misforstått poenget i en slik blogg som er skrevet med skriftlig diarè.( Som min egen )

    10.000 vis av stoffer fra naturen vil være uløste, det finnes forskning på de fleste kjente og mest anvendte, men dog ikke denne vitenskaplige.
    Det gjelder også effekten av å slå sammen stoffer.
    Vitenskapen får tale for seg, i mens så finnes det mye interessant forskningsom jeg kan gå god for.

    Er vel som å stå i en motvind bak en boeing i take-off dette for meg så det blir med dette.

 • http://www.leishacamden.blogspot.com Leisha Camden

  Jeg sier det igjen og igjen, dette er tull å grave i Vitenskapelig dokumentasjon som ikke finnes for disse stoffene.
  Du kan si det så mange ganger du bare vil. Mitt poeng er at om du mener at det er tull eller ikke, og om det så er tull eller ikke, så er det bloggeiers fulle rett å bestemme hva han vil bruke plass og tid på i sin egen blogg!!! Jeg fatter ikke hvorfor du kommer hit og gjentar og gjentar noe som høres ut som forsøk på å diktere bloggeiers valg av tema. Det høres ærlig talt helt idiotisk ut.

  Det må vist være vitenskapelig for å være fortroelig hos dere ser jeg.
  Du vet ikke hva «fortrolig» betyr. Skaff deg en ordbok.

  Men jeg kan gå god for det vitaepro har funnet om stoffene.
  Hæ??? Ja, men da tror jeg jo på det så klart! En tilfeldig fyr på nett sier det, da må det jo stemme. Skjerp deg. (Det virker uansett på meg som om VitaePro ikke har «funnet» noe om stoffene i det hele tatt, men det begynner vel nesten å bli en annen diskusjon.)

  det blir med dette.
  Ja, jeg håper vi slipper å se deg her mer. Når folk begynner å kalle motparten «blonde» i det som skal se ut som en saklig debatt, da begynner jeg å miste interessen, for å være ærlig.

  Leisha Camden’s nyeste bloggpost: Rant warning: People are idiots

 • Bente

  Herregud, Gunnar R. Tjomlid
  Få deg et liv! Du er patetisk.
  Du er tydeligvis en mann med mye fritid; Hvorfor ikke bruke den på noe som betyr noe? Hjelpe folk som trenger det. Meld deg inn i fredskorpset.

  Jeg har tatt VitaePro i ett år nå. Merker bedring i huden min, har fått færre fregner og tåler mer sol før jeg blir brent. Har fått bedre syn. Før hadde jeg alltid røde øyne etter endt arbeidsdag foran dataskjemen (kjentes ut som sandpapir), i dag er dette ikke noe problem. Har færre sprengte blodkar i øynene.
  Du tror selvsagt dette bare tull, men har det falt deg inn at VitaePro kankje lindrer ulike plager? Det må jo være en grunn til at produktet brukes av over 90.000 folk, selges i butikk-kjeder m.m. Selvsagt er de lurt opp i stry, alle som en. Godt vi har folk som deg, Gunnar. Når alle går til høyre, så går du til venstre. Og det har du nok alltid gjort. Kverulant og bedreviter.

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Bente: Så flott at placeboeffekten har hjulpet deg! Hvis du er fornøyd med å betale for dette, så har du min fulle velsignelse til å fortsatt fore lommebøkene til VitaeLabs eiere.

  (Det er for øvrig påfallende at også du påberoper deg en hel rekke positive effekter av VitaePro som VitaeLab selv aldri har hevdet at dette produktet skal hjelpe for, eller som det ikke finnes noen grunn til å tro at disse antioksidantene har noen effekt på. Dette får det ikke til å ringe noen bjeller hos deg?)

 • Yngve Sjølset

  Jeg kunne ikke dy meg for å forsøke med versefoten her.
  Det er absolutt ikke noe stort epos, men budskapet bør komme klart frem, hehe ;)
  God helg!

  Livet er en dans
  så lenge der kan rulles
  i egen kognitiv dissonans.
  For hvem vil vel innrømme – aller minst for seg selv
  at surt erhvervede kroner
  er sløst bort på humbug og kvakksalveres sprell

  La ditt konfirmasjonsbias komme
  ditt placebo [som er en samling av en umasse artige effekter] rå.
  Farlig det er å la sitt omdømme, sine meningers dyd
  penetreres av logikkens skarpe spyd.
  Å bruke den sokratiske metodes møllestein
  – pulverisere egen elendig argumentasjon
  krever såvel integritet som kildekritikk og verifikasjon.
  Nei da er det bedre med ad hominem og aggresjon.
  For det, må vite, er mye bedre
  enn vitenskapelig attestasjon.

 • http://vindstille.net Christian
 • Steinar Lindgren

  Jeg kan ikke se problemer i dette.
  Reklamen som går for vitaepro sendes på TV2,Tv3, Discovery .. etc. Her i dette tilfellet/klagen fremlegger vitaelab sin versjon av saken og påminner at de har de nødvendige dokumenter, ikke vitenskaplige men høyst respektable dokumentasjoner på sitt produkt og stoffer enkeltvis.
  Det ville blitt sett på som reklame og ville ikke kunne sendes på NRK å møter problemer ved det. Derfor på TV2. Siden de da fremlegge det for å få alt på sitt rene.
  ( For at slike som deg skal prøve å forstå )
  Kan du motbevise stoffenes virkning og motbevise at antiokisdanter er bløff??

  Et fullverdig tv -program bør lytte til begge parter. Ikke slikt svada som FBI valser opp med.
  Uverdig.

 • http://vindstille.net Christian

  Med tanke på at du postet det samme på min blogg så lurer jeg nesten på om du har en agenda/jobber for VitaeLab….

  Christian’s nyeste bloggpost: VitaePro, nå også med ufin og direkte løgnaktig markedsføring

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Steinar:
  Jeg har virkelig prøvd å få tak i denne dokumentasjonen som VitaeLab mener å ha, men de vil ikke vise den til andre. Hvor troverdig er dette? Har DU sett dokumentasjonen? La meg minne om at avisene i går skrev om en del alvorlige leverskader og et dødsfall her i landet pga et kosttilskudd. Synes du slike svære selskaper skal få selge høye doser av utestede stoffer som de vil vi skal innta daglig, uten at forbrukerne har dokumentasjon på at det fungerer, eller i det minste vet at det er trygt? Hvorfor synes du i så fall at dette er forsvarlig når du vet at det har vært flere tilfeller av skader og dødsfall pga kosttilskudd/slankepiller her i Norden? Hva er logikken i å hevde at kommersielle aktører skal få påstå hva de vil uten dokumentasjon?

  Det er gjort store studier på antioksidanters effekt på menneskekroppen, inntatt i pilleform, og disse studiene viser INGEN EFFEKT. Tvert i mot viser de en økt dødelighet ved inntak av høye doser av enkelte antioksidanter. Det internasjonale fagmiljøet er enige i at vi ikke har kartlagt noen effekt av den type VitaeLab hevder. Skal vi virkelig tro mer på Andres Flaaten som åpenbart ikke vet et fnugg om vitenskap, ernæring, biologi eller kjemi men som tjener gode penger på å selge et slikt produkt, eller skal vi tro på det samlede internasjonale fagmiljø som etter mye studier kan dokumentere at han tar feil?

  (Resten av innlegget ditt er for øvrig bare vås, fordi hverken jeg eller andre har kritisert VitaeLabs rett til å kjøre PFU-klage-reklamen. Det er innholdet i selve klagen jeg kritiserer. Og det i en annen bloggpost enn denne som du her har valgt å kommentere under…)

 • Steinar Lindgren

  Jeg har aldri sakt at kosttilskudd er 100% trygge, vi må arbeide for at brasjen blir av det 1005 seriøse slaget.
  Når du nevner dødstilskudd da Fortodol, det er vel ikke et kosttilskudd siden stoffene ikke inngår i kosten!!?
  Har sett at potensmiddelr blir omtalt som kosttilskudd og det blir jo feil, men slik er det..man missbruker og sjender det ordet slik at det blir negativt ladet å nevne det ordet.

  Desverre så er det høyere dødlighet vet vanlige medisiner, feil diagnoser og feil inngrep vet såkalte høyt utdannede leger i ulike skalaer.
  Kosttilskudd kan betegnes som trygt og utgjør svært liten promille av dødsårsaker på verdensbasis.

  Vitae… gidder jeg ikke å mase om, vi blir aldri enige uansett og du forstår meg jo heller ikke:)

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  «Fortodol er klassifisert som et kosttilskudd.»
  http://www.helapharma.no/produkter/detalj1.asp?ID=44

  Hvordan andre måtte misbruke ordet «kosttilskudd» er irrelevant for debatten. Hold deg til det de du diskuterer med sier.

  Du hopper fra sten til sten i argumentene dine, og 3/4 av dem gjelder saker og ting ingen av oss har hevdet eller påstått. Det er derfor ganske lite fruktbart å diskutere med deg.

  Når det gjelder legemidler så er disse godt testet. De bivirkninger som finnes er grundig kartlagt. Selvsagt hender det at man oppdager bivirkninger man ikke kunne forutse i testfasen, når legemiddelet tas i bruk i utstrakt grad, men den store forskjellen er at et legemiddel har dokumenterte positive effekter.

  Og her kommer det viktigste poenget mitt: Hvis 10.000 mennesker som bruker et bestemt legemiddel får det bedre, i tråd med den positive effekt man har kartlagt gjennom store kliniske studier, mens man vet at kanskje 10 personer får en negativ reaksjon, så er det ofte verdt det. De positive effektene oppveier for de sjeldne negative. Når man derimot selger et kosttilskudd som VitaePro som ikke har noen dokumenterbar positiv effekt overhodet, så er enhver negativ effekt, uansett hvor liten, ikke tolererbar. Det er etisk forkastelig å risikere menneskers helse for å tjene penger på et produkt som det ikke finnes noen kliniske studier som viser helseeffekt av! Når det ikke kan påvises positive effekter, er terskelen for hva vi kan akseptere av risiko lik null.

  Denne vesentlige forskjellen bør du ta inn over deg.

 • Kim Silkebækken

  TAKK! Jeg er så lei av å se de tøvete VitaePro-reklamene, så jeg satte meg ned i sta for å søke etter artikler som kan dokumentere de mistankene jeg har. Fant dette blogginnlegget, og det er herlig å se at det ikke bare er jeg som er mistenksom til markedsføringen av VitaePro. Jeg har lenge hatt mistanker om at VitaePro ikke har noen godt ”dokumenterte effekter på immunforsvaret” slik de hevder i reklamene, og at de må bruke idrettskjendiser til å gå gode for produktet sitt for at folk skal kjøpe det. Tydeligvis bruker de samme taktikken i Sverige, så at dette er noe annet enn kvakksalveri har jeg vanskelig for å tro. Faller litt i samme kategorien som healing og homøopati sånn jeg ser det.

 • Steinar Lindgren

  Sier vel mer om din holdning til alternativ medisin og stoffer herr Silkebækken, Jeg har lest fler Science-artikkler om stoffene og de effektene de har på immunforsvaret etc.
  Jeg er heller ikke helt enig i alt vitealab foretar seg…men stoffene enkeltvis i produktet er det ingen tvil i, ikke hos meg og mange andre men enkelte bedrevitere.
  Skal ikke forundre meg om du kjører med piggdekk og fyrer med ved-ovn siden det ser ut som du velger det gode gamle og trygge og alt annet er man skeptisk til.
  Men hva fant du da Silkebækken? stoppet du her eller gikk ferden videre!!

 • Kim Silkebækken

  Det er iallefall dokumentert at piggdegg gir bedre kjøreegenskaper på glatt føre, og at treovner produserer varme.

  Hvis du kan vise meg en forskningsrapport som konkluderer med at virkestoffene i VitaePro faktisk gir friskere hud, mindre rynker, UV-beskyttelse for huden, lindring av stive muskler og ledd, styrking av immunforsvar, hjerte, blodårer, hukommelse, muskler, mage, tarm og min fertilitet, så innrømmer jeg så klart at jeg har tatt feil når jeg har kritisert VitaePro og de påståtte effektene av kosttilskuddet. Jeg har bare ikke klart å finne det ennå, så du må gjerne hjelpe meg på vei.

  P.S. Er du virkelig nødt til å ty til hersketeknikker for å gi påstandene dine tyngde?

 • http://raagraaum.wordpress.com/ nilsA

  Kosttilskudd = tilskudd til kosten, maten.

  (Dette er påpekt gang på gang, men jeg tar kortversjonen for å gjøre det lettere å forstå.)

  nilsA’s nyeste bloggpost: Ikke akkurat Waasaløpet

 • http://www.nrk.no Magne Hansen

  NRK Forbrukerinspektørene ble frikjent i Pressens Faglige Utvalg i dag: NRK brøt ikke god presseskikk i sin omtale av helskosttilskuddet VitaePro.

 • Joakim

  Det er egentlig bare å glemme, kosttilskudd er bare tull i norge, Pharmanex er ulovlig som kun har kliniske studier og dokumentasjon på absolutt alt.

  Men dette går rett igjennom

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Joakim: Skjønte ikke helt hva du prøvde å si. Kan du formulere deg på nytt?

 • Espen Dalhaug

  Hei, Gunnar!

  Jeg skrev for en stund siden et innlegg på bloggen din der jeg stiller spørsmål ved de økonomiske motivene talspersonene har som Vitaelab benytter i markedsføringen av Vitapro. Jeg satte opp en oversikt over inntekten til de forskjellige talspersonene for å vise at et økonomisk motiv slett ikke er utenkelig for deres påstander i markedsføringen. Faktisk så var det flere av disse talspersonene som tjente under 100,000,- i 2006 – dette ifølge skattelistene for dette året.

  Min påastand er: Vitaelab headhunter bevisst kjente personer og personer med de rette positive egenskapene som talspersoner for sine produkter. Fellesnevneren som går igjen blant disse personene er at de hadde lav inntekt. Et unntak jeg fant er Wenche Myhre.

  Fjernet du innlegget mitt som jeg la ut i februar/mars? Budskaper var det samme da, men da hadde jeg tatt med inntekten i kroner og øre til flere av talspersonene til Vitalab for 2006.

  Det som blir spennende å se er hva inntekten til disse personene er når skattelistene blir lagt ut til høsten. Da vil vi kunne gjøre en kvalifisert gjettning på honoraret deres for jobben de gjør/gjorde for Vitaelab.

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Interessant ;-)

  Og nei, jeg har ikke fjernet noe innlegg.

 • Espen Dalhaug

  Pokker! ;)

  Jeg brukte mye tid på å skrive det innlegget inkludert snokingen i skattelistene. De av dere som er interessert i fakta som jeg skulle ha med i innlegget, kan selv slå opp de kjente talspersonene og deres inntekter i skattelistene. Siste skatteliste på nettet viser inntekten til disse personene før de fikk honorar fra Vitaepro, så til høsten vil vi nok se store endringer i den nye skattelisten.

  PS: De som er interessert i lovligheten i markedsføringen til Vitapro, kan slå opp markedsføringsloven på lovdata.no. Spesielt ille er som nevnt av mange her, alle påstandene Vitaelab kommer med som de ikke har vitenskapelig dekning for. Mange av disse påstandene får meg til å tenke på oppkonstruerte virkemidler som andre produsenter har markedsført tidligere som f.eks: Provitamin B+, Aktiv regularis osv, osv.

 • Stig

  Jeg leste ditt blog-innlegg, for jeg er selv tvilende til vitae pro.
  Vil bare gjøre deg oppmerksom på en ting, og det er at du tydeligvis vet svært lite om vitenskaplig forskning. Du poengterer at forsøk er gjort på bakterier og mus/rotter og at det dermed ikke kan trekkes noen konklusjon for produktet. Her avslører du jo at du har svært liten innsikt i naturvitenskapelig forskning, men for all del, det er lov å betvile studiene.

  Nei til kvakksalvere og alternativ medisin!

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Stig: Hvis du kan vise meg et eneste eksempel på et legemiddel som er tatt i utstrakt bruk etter kun å ha vært testet på cellekulturer og forsøksdyr, så vil du imponere meg :-) (Eller egentlig skremme meg, for et slikt medikament ville ikke jeg inntatt ukritisk…)

  Forsøk på cellekulturer og forsøksdyr kan gi indikasjoner på en mulig effekt hos mennesker, og kan gi grunnlag for videre forskning. Først med få forsøkspersoner, og deretter med større grupper for å kartlegge både effekt og bivirkninger. Men studiene Vitaelab viste til gjaldt utelukkende studier på cellekulturer og forsøksdyr, aldri mennesker. I tillegg var flere av studiene ikke dobbeltblinde RCT-studier, og de effektene som kunne påvises var som regel svake og ga i beste fall grunnlag for videre studier, men konkluderte ikke med noe i seg selv. Senere og mer omfattende studier på antioksidanter har også vist at det ikke er noen påviselig positiv effekt hos mennesker når de tas som kosttilskudd.

  På toppen av det hele er aldri den kombinasjonen av virkestoffer som finnes i VitaePro testet overhodet. Eller, Vitaelab sier det er gjort en studie, men vil ikke offentliggjøre resultatene av denne. Man kan jo tenke seg hva det betyr.

 • Espen Dalhaug

  Hei Gunnar!

  Så du den nye reklamesnutten om Vitaepro i går? Det ser ut som de prøver å skape seg et image av seriøsitet ved å ta en «Friele» vri på hele markedsføringa. Hva synes du?

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Nei, har ikke sett den… men klarer vel neppe å unngå den selv om jeg ser minimalt på TV for tiden.

 • Tor Arne Benjaminsen

  Ny studie antyder at antioksidanter faktisk blokkerer de positive effektene av trening: http://www.pnas.org/content/early/2009/05/11/0903485106

  Og dette står bredtglisende skiløperne og reklamerer for? The irony!

 • Lisa

  Satt o såg tv o så døk reklamen upp så tænkte jag skulle søka på nætet o se vad det innehøll, denna «mirakeltablett». Klickade mej in hær och tycker det ær super att fler reagerat på detta «mirakelpiller»!! Blir glad nær jag ser att inte alla går på allt. Sæjer så før ingen kan undgå att bli lite påverkad. Dessværre. Men ja. Nu kan jag gå nøjd hærifrån. :)

 • Anti-idiot

  Steinar Lindgren: Du er ikke noe annet enn en stor naiv idiot.

 • Øyvind

  Du har mye saklig kritikk, men også mye vås. Skjønner at du bare har lest noen få abstracts. Gjør noen søk på medline og isi før du er så bråsikker i slakten din. Men er enig i noe, en langtidseffekt er omstridt hos mennesker.

  Hilsen idrettsstudent

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Vel, da NRK tok opp saken i fjor var ekspertene på antioksidanter helt på linje med mine påstander. De har sogar lest bloggposten min, og den dannet mye av grunnlaget for kritikken som ble rettet mot VitaePro.

  Foreløpig er det ingenting som tyder på at opptak av antioksidanter, eller andre kosttilskudd, i pilleform har noen gunstig effekt på kroppen. Store mengder antioksidanter har også vist en nedsettende effekt på trening, noe en idrettsstudent kanskje burde være opptatt av?

  Les mine andre bloggposter om VitaePro og kosttilskudd for mer kompletterende informasjon.

 • Espen Dalhaug

  Et lite eksempel på hvordan Vitaepro vrir på fakta. I forbindelse med en artikkel i forskning.no der det ble stilt spørsmål om vitaepro egentlig hadde noe for seg, ble Andreas Flaaten konfrontert med forskningsresultater på antioksidanten lutein som finnes i deres produkt.

  Her er noen utdrag fra artikkelen:
  ———————————————————————————————————————–
  «En av de første undersøkelsene som dukker opp under PubMed-søket på lutein, konkluderer med at tilskudd av stoffet faktisk kan være knyttet til en høyere risiko for lungekreft hos røykere. I dokumentasjonslista til VitaePro beskrives imidlertid konklusjonen på denne undersøkelsen bare som at:

  ”Luteintilskudd anbefales ikke for å forhindre lungekreft spesielt hos røykere.”

  Andres Flaaten, daglig leder i VitaeLab, mener at enkelte av funnene i studien er omdiskutert.

  – I denne studien ble 70 056 personene delt i 4 grupper etter hvor stort inntak de hadde av lutein i kosten. Resultatene pekte mot at risikoen for å få lungekreft avtar med økende inntak av lutein i form av kosthold eller vitamintilskudd.

  Alyson Littman fra Universtiy of Washington, en av forskerne bak studien, kjenner derimot ikke igjen denne beskrivelsen:

  – Vi fant en assosiasjon mellom det å ta rene luteintilskudd og en økt risiko for lungekreft, sier hun til forskning.no.

  – Vi fant imidlertid ikke noen slik sammenheng for multivitamintilskudd, tilskudd med for eksempel 10 ulike vitaminer og mineraler, hvor dosene av lutein typisk er mye lavere.

  Resultatene i rapporten sier det samme.

  – Bruk av rene luteintilskudd i løpet av de siste 10 årene var assosiert med en 120 prosent økning i den totale risikoen for lungekreft, skriver forskerne.

  ————————————————————————————————————————

  Jeg håper evt tvilere nå endelig får øynene opp for hvordan VitaeLab tolker forskningsresultater. Ytterligere kommentarer fra meg er nok overflødig.

  Hele artikkelen finner du her:

 • Espen Dalhaug

  Jeg ser linken i forrige kommentar falt ut.

  Her er den: http://www.forskning.no/artikler/2009/mars/214662

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Jeg har kommentert dette med lutein-innhold i VitaePro i disse bloggpostene:

  http://blog.tjomlid.com/?s=lutein

  Spesielt i den tidligste av dem påpeker jeg at VitaeLab anbefaler et høyere lutein-inntak enn det finnes forskning for at er trygt! De er en kynisk gjeng…

  Jeg har vel også vist hvordan VitaeLab lyver gjentatte ganger i sin markedsføring, bl.a. når de hevder at VitaePro har 90% fornøyde brukere, tall som selv en barneskoleelev ser er falske:
  http://blog.tjomlid.com/?p=1493

  Kyniske løgnere som dessverre alt for mange forer lommebøkene til.

 • Pelle

  Jag skickade följande frågor till den svenska försäljaren av Vitaepro:

  «Citerar er hemsida: ‘Vetenskapliga studier dokumenterar effekten av ingredienserna i VitaePro på bland annat muskler och leder.’
  Vad är det för studier?
  Vem har gjort dem?
  Och skicka en kopia på dem, så jag kan gå igenom dem själv.»

  De svarade:
  «Dokumentation på effekten av VitaePro
  Vår dokumentation baseras på vetenskapliga studier på de aktiva ämnena i VitaePro: antioxidanterna astaxanthin, lutein och zeaxanthin. Det mesta av vår dokumentation finns tillgängligt på databasen PubMed genom att använda sökorden astaxanthin, lutein och zeaxanthin.
  Bifogat ligger vår monografi kompletterad med en lista över vissa utvalda studier.
  Vi kan tyvärr inte skicka länkar till de aktuella artiklarna eller skicka dem med posten, eftersom de kan vara skyddade och/eller innehålla medicinska påståenden som vi inte får använda i vår marknadsföring av produkten.
  Utöver vetenskapliga artiklar, har vi även en betydelsefull dokumentation på effekten hos människor och djur genom alla de kunder som hör av sig till oss. De kan själva berätta om effekterna de upplever med produkten. I samarbete med ett universitet i Sverige har vi genomfört en studie som visar att 77 % av våra kunder som har använt VitaePro i 6 månader eller mer upplever en positiv effekt på ledbesvär, och att 88 % skulle rekommendera VitaePro till andra med liknande besvär (undersökningen presenteras något mer utförligt på våra hemsidor, se http://www.vitaelab.se/Dokumentation_VP.htm).
  Vi hoppas att detta brev har besvarat din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss igen.»

  Vilket nonsens!

  Jag gick in på databasen pubmed där «det mesta av» vitaepros «dokumentation» ska finnas. Jag sökte på de föreslagna antioxidant-begreppen: astaxanthin gav 722 träffar, lutein gav 3007 träffar, och zeaxanthin gav 1716 träffar (!)
  Vad menar de? Att om jag går igenom allt det materialet, så kommer jag att finna att preparatet Vitaepro håller vad det lovar?
  Sen hänvisar de till nå´n svensk studie där «77%» av deras kunder «upplever en positiv effekt». Jag frågade inte efter upplevelser. Jag frågade efter vilka vetenskapliga studier de stödjer sig på i sin reklam. Att käka sockerpiller kan också «upplevas ge en positiv effekt».
  Och ovan nämnda undersökning presenteras «något mer utförligt» på deras hemsida.
  Bullshit. Allt jag hittade där var en massa floskler och klyschor som jag själv hade kunnat författa, samt ett föga upplysande diagram som jag själv lätt hade kunnat rita upp.

  Slutsats:
  Ovanstående räcker mer än väl för att övertyga mig om att vitaelab är ett bluff företag som ljuger friskt om sina produkter.

 • Harald

  Skjønner din skepsis. Jeg var selv veldig skeptisk inntil jeg satte meg mer grundig inn i saken. Det er sant at tilskudd av betakaroten og A+E i større doser kan øke dødligheten. Spesielt når de inntas som isolerte tilskudd og ikke kommer fra en naturlig kilde, som feks Spirulina. Astaxanthin fungerer på en helt annen måte enn Betakaroten og A+E, og det er ikke vist noen skadelig effekt av tilskudd av denne antioksidanten så langt, på tross av stadig heftig forskning. Den er også dessuten ekstremt mye mer effektiv enn de andre nevnte antioksidantene, og er istand til å krysse «blod-hjerne-barrieren». Det vil si den kan redusere sjansen for feks Alzheimers sykdom.

  Jeg synes likevel generellt sett det er lurt å være skeptisk, det er litt for mange som vil tjene penger i denne bransjen.

  les dette: http://www.forskning.no/artikler/2008/juli/187622 (evt klipp og lim inn i URL)

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Lenken du viser til bekrefter bare det jeg skriver, nemlig at det ikke finnes kliniske studier som viser noen positiv effekt av å innta astaxanthin som kosttilskudd. At det teoretisk sett, og i in vitro-studier eller dyreforsøk, viser en effekt betyr ikke at det vil ha en slik effekt i mennesker. Som regel ser det ikke ut til å ha det.

 • Harald

  At det ennå ikke er bevist vil ikke si at det ikke finnes noen effekt. Det er nok klokt å ikke være for bastant den ene eller andre veien. Vi kommer sannsynligvis til å høre mer om astaxanthin i årene fremover….

 • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

  Det kan være en effekt ja, men så langt har alle kosttilskudd vist seg å ikke ha noen praktisk betydningsfull positiv effekt, så jeg stiller meg skeptisk til at vi finner noe som helst vidundermiddel som vil ha noen særlig positiv effekt på kroppen til et ellers friskt menneske med et normalt variert kosthold.

  Om det i fremtiden kan brukes som legemiddel for mennesker med spesifikke lidelser, er en annen sak. Men det finnes ingen grunn for vanlige friske mennesker å innta disse kosttilskuddene for å styrke eller forebygge noe som helst.

  Dette handler ikke om å være bastant. Det handler om å være realistisk og nøktern. Selvsagt ønsker jeg videre forskning hvis det finnes noe som indikerer at astaxanthin kan benyttes på positivt vis, men i praktisk daglig bruk er jeg relativt sikker på at vi neppe noengang kommer til å høre noen andre enn de med kommersielle interesser i salg anbefale inntak av astaxanthin til Ola og Kari Nordmann.

  Selvsagt kan jeg ta feil, men historien er på min side ;-)

 • http://leishacamden.blogspot.com Leisha Camden

  Harald skrev:

  At det ennå ikke er bevist vil ikke si at det ikke finnes noen effekt.

  Spørsmålet er hvor lenge man skal holde på med resultatløs forskning før man godtar at det faktisk ikke finnes noen effekt å påvise.

 • N.N

  Helt siden den første gangen jeg så vitaepro relamer SOM ER OVERSATT OG FFALSK

  JEG SYNES DET VAR veldig falsk at de som oversetter og dubber reklamene LYVER fordi de har aldri selv brukt vitaepro eller de er ikke samme som de viser på tv

  Det verste er og mitt prob med reklamene er at de fremstiller europeiske mennesker med norsk språk så vi kan identifisere oss med dem MEN faktumet er at de ikke er Norske..

  med andre ord de fremstiller noe som ikke er sånn det er.. og det er lyving etter min mening.. jeg bryr meg ikke .. de te rikke slik at nordmen ikke forstår svensk eller omvendt.. hva er grunnen å dubbe det.. og LYVE .. skuepsillere som lyver

  Jeg er fortsatt veldig lei at jeg så idag 2011 reklame for sånn VÅS produkt … til og med etter så mye vekkelse rundt saken… jeg spør meg selv er norge i ferd med å bli en impotent version av amerike? hvor penger kan kjøpe deg rett til å lyve og produsere og selge så lenge du har makt?
  Dette er litt urovekkende og bekymringsverdig verdig.

 • Espen

  Hei, Gunnar! Det er lenge siden jeg har besøkt bloggen din. Jeg ser VitaePro har fått en rekke nye ingredienser og har måket ut penger på reklamekampanjer, spesielt på TV2 i sommer. Markedsføringen er ekstrem i omfang/mengde og påstandene er ikke mindre drøye enn de var tidligere. Får du fortsatt «los» når du hører om VitaeLab og VitaePro? Håper på nye engasjerte innlegg :)

Velkommen til Saksynt debatt!

Jeg ønsker en konstruktiv debatt. Her er noen gode tips:

Brudd på disse regler kan derfor medføre sletting og/eller permanent utestenging fra mitt kommentarfelt.

LUKK