31 aug 2011

Typisk løve å ikke tro på astrologi

En Facebookbekjent og medskeptiker googlet nylig navnet mitt sammen med «astrologi» for å se om jeg hadde skrevet noe om det. Det tror jeg nesten ikke at jeg har, men hun var likevel heldig i sitt søk, for hun fant Facebook-siden til «Sol’s astrologiske Sangha» som faktisk har «lest» meg:

Skjermbilde 2011 08 31 kl 10 30 23

Morsomt.

Ikke fullt så morsomt er det at hun to dager senere, den 22. juli, poster på veggen sin to ganger om horoskop hvor hun så tydelig ser korrupsjonsavsløringer («Murdock og co») og at man bør ta det rolig i trafikken. Men ikke noe som tydet på at Norge litt over 7 timer senere skulle bli snudd fullstendig på hodet.

En drøy time etter bomben poster hun likevel dette:

Skjermbilde 2011 08 31 kl 10 40 09

Hvis dette er så glassklart, hvorfor i svarte postet hun ingenting om det før kl 15:25?

Men la oss se på en av postingene hennes fra tidligere på dagen:

Skjermbilde 2011 08 31 kl 10 41 49

Postet kl 10:08. En drøy time etter bomben, skriver hun som kommentar til denne veggposten sin:

Skjermbilde 2011 08 31 kl 10 42 57

WTF? Hun skriver at dagen kan bli aktiv i trafikken, og mener så at spådommen var spot-on hva gjelder et kraftig og drepende bombeattentat mot regjeringsbyggene?

Men skrulla fortsetter:

Skjermbilde 2011 08 31 kl 10 44 49

Hvor diffus og helgarderende og selvsentrert går det an å bli? Så når planetene står i en spesiell posisjon og en blond nordmann går amok i Oslo, så er det bevis på at hun hadde rett i sin tolkning? Det skjer store nedslaktinger verden over nesten hele tiden. Narkotikabander som myrder titalls mennesker, selvmordsbombere, forferdelige krigshandlinger, terroristaksjoner, massevoldtekter… men det er altså når det skjer noe her hjemme at planetenes kraft bekreftes? Snakk om skylapper.

Jeg blir forbanna av sånn idioti. Facebook-veggen hennes er et prakteksempel på hvor meningsløst astrologi er. Alt hun gjør er å hele tiden tolke hendelser i etterkant. Hun varsler aldri noe før det skjer, men etter hendelsen ser hun alt krystallklart.

Vet du hva Sol? Det gjør vi andre også. Vi ser også nøyaktig hva som skjedde etter at noe har skjedd. Bare at vi leser avisene heller enn horoskopene. Og strengt tatt er det akkurat det du også gjør. Du får informasjon ved å lese aviser, se på TV og følge med på internett, og så ser du plutselig alt dette i horoskopet som du tolker i lys av hendelsene du allerede kjenner til. Det kalles selvbedrag, og når du sprer denne informasjonen til andre lettlurte, så kalles det også bedrag.

Flattr this!

 • Jorgenjorgen

  Utrolig at folk faktisk tror på sånne mennesker. Så mange klarsynte/synske/troende som det faktisk er i Norge, så er det rart at INGEN fikk noen som helst varsel om hva som var i ferd med å skje den dagen. De kommer bare i ettertid å sier de følte noe. Burde fått bøter for å holde på sånt. Mentalturinering på offentlig sted.

 • http://gestaltterapi-frastudenttilterapeut.blogspot.com/ Jens M. Fossum

  Synes det er flott at hun har tatt seg tid til å lese bloggen din, men veldig skremmende hvor mye oppfunn hun klarer å komme opp med ved å kunne fødselsdatoen din…

  Jeg er løve jeg også, tror ikke på astrologi i det hele tatt – men prøver å ha forståelse for de som skriver om det på et saklig nivå. Innleggene hennes er jo i tråd med det man kan finne på diverse rosa blogger.

 • Bjarte T.

  Jeg er født i tvillingene, og jeg tror heller ikke på astrologi. Så det går an, det også. Astrologi var også nettopp det som til syvende og sist fikk meg inn i skeptikermiljøet, da jeg i sin tid fant selveste Skepsis-bloggen, under Asbjørn Dyrendal, ved research. Jeg hadde nemlig på den tiden en venninne som var gravd såpass dypt inn i dette (sammen med hasj) at jeg blant annet måtte holde ascendanten min skjult for henne. Hadde hun fått vite når på døgnet jeg var født, så hadde hun kartlagt hele meg og videre etterrasjonalisert og sett alle mine handlinger opp mot plasseringen av alle disse planetene. De tolv vanlige inndelingene er jo er langt mindre nøyaktig, ifølge henne, så jeg tenkte det var greit å spare både meg og henne bryet med å gå i detaljer.

  Jeg gjorde dog senere en oppdagelse. Da jeg lånte PC-en hennes, så kunne jeg se at hun fra eget initiativ har googlet dette. Hun hadde havnet inne på artikler på forskning.no. Blant annet en artikkel fra Erik Tunstad, samt følgende artikkel: http://www.forskning.no/artikler/2003/august/1061209316.05 (som jeg hadde referert til i samtale). Da jeg konfronterte henne med dette, ble hun først flau. Så fortalte hun meg at hun jo var nysgjerrig, så..

  I et øyeblikk virker det altså som at hun var skeptisk. Jeg ledet henne til tanken om å google opp det mindre hyggelige – nemlig beinhard forskning og motargumenter. Jeg bærer enda håpet om at jeg kan ha gjort henne nysgjerrig nok å åpne seg opp for å gå slike ting nærmere i sømmene. Astrologi var nemlig langt fra de eneste merkelige ideene hun hadde under mitt bekjentskap.

 • Jan Marensius Johansen

  Hmm. Jeg har en ganske bred bakgrunn fra alternativmiljøet. Og i ettertid tror jeg vel egentlig at mange av disse menneskene innerst inne IKKE tror på dette. Men de beveger seg aldri i retning av dette innerste og omgir seg utlukkende med mennsker som bekrefter og aldri etterprøver. Det handler ikke om at de tror, mer at de ØNSKER å tro og gjør alt de kan for å LATE som om de tror. Når dette tøvet blir et levebrød i tillegg, blir det desto viktigere å opprettholde fasaden… Jeg har mange ganger hatt samtaler med astrologer, klarsynte, healere og andre kvakksalvere (etter å ha vunnet tilliten deres, ellers ville det vært garantert dødfødt) og mange har vært overraskende nære å INNRØMME hvor lite hold det er i tingene de driver med, bare man presser dem videre i diskusjonsemner de helst unngår til vanlig. Det er for de fleste en grunnleggende uærlighet som ligger i bunnen. De som faktisk tror dette er ofte mennesker som er i psykisk uballanse (uten å dra ALLE over en kam), resten (tror jeg) driver et slags spill med seg selv og likesinnede. Ingen av de som kom med alvorlige innrømmelser vedr. egen praksis endret syn eller var villig til å se kritisk på egne trosystemer i ettertid, såvidt jeg vet. De bare unngikk temaene.

 • http://jitte.blog.com Jitte

  Og her er en vekt som ikke tror på astrologi… er det «typisk» både for løver, tvillinger og vekter? Håper det ;)

  • Frank

   Og vær. Er typisk for vær også.

 • Gunnar MK

  Det er typisk for oss tvillingar at me ikkje skil oss nevneverdig frå dei andre 11 stjerneteikna.

 • Elin*

  Jeg er fisk og tror heller ikke.
  Jo, kanskje litt hvis horoskopet i avisa forteller at jeg skal få penger. Noe som ofte skjer rundt den vanligste lønningsdatoen, når skattepenger er ventet eller i perioden det er bursdager for stjernetegnet.
  Jeg tror forresten også alltid på yr når de spår fint vær. Så det så. Optimist inntil det motsatte er bevist.

  • http://jitte.blog.com Jitte

   Det at man kaller det å «spå» været er vel strengt tatt en fornærmelse mot meteorologer, og en ufortjent opphøying av all verdens spåfolk…

 • sophie

  Det er typisk astrologer å ikke kunne reglene for ord deling.

  • Frank

   Som Torgrim Eggen sa et sted, de er skeptiske til skole-norsken :)

 • Christian

  Om jeg leser horoskop prøver jeg alltid å lese horoskopet for feil stjernetegn, bare for å se hvor «godt» det også stemmer. Rart det der.
  (Etter at stjernetegnene ble korrigert viser det seg jo at jeg alltid har lest feil horoskop uansett)

 • Henriette Revhaug

  3. aug= Mars-Neptun kvadrat
  Så fett! Skal ta det med på CV’en min!

 • Privat

  Du burde lese «Mikkels horoskop fra siste uke» — i Bergensavisen hver fredag. Her er en astrolog som virkelig har forstått det. «Min vurdering: Horoskopet stemte hundr prosent»

  • http://jitte.blog.com Jitte

   Hmm… søker man på «Mikkels horoskop fra siste uke» på Google, så kommer denne kommentaren (copy-paste) til syne i kommentarer på sju forskjellige blogginnlegg på denne bloggen… kanskje på tide å roe ned spam-en litt?

   Men at Mikkel har humor er ikke til å komme fra :)

   • http://blog.tjomlid.com Gunnar Roland Tjomlid

    Ikke vær for streng. Google-treffene skyldes at bloggpostene har «Privat» sin kommentar listet i høyre kolonne under «Siste kommentarer», ikke at den ligger som faktisk kommentar på hver bloggpost :-)

    • http://jitte.blog.com Jitte

     Ah, I see… da er Google raskere til å oppdatere enn jeg trodde! Uansett fornøyelig lesning på ba.no :)

 • SteveHex

  En ting disse folkene ikke skjønner er at stjernene på himmelen ikke er der de var for 2000 år siden. Så jeg som er skorpion er EGENTLIG vekten pga jordens rotasjon de siste to millenia.

  Source: Bill Nye (The Science Guy): http://www.youtube.com/watch?v=1_FAsRddSbE

 • Gudmund Sevåg

  Løven er best, i egne øyne.

Velkommen til Saksynt debatt!

Jeg ønsker en konstruktiv debatt. Her er noen gode tips:

Brudd på disse regler kan derfor medføre sletting og/eller permanent utestenging fra mitt kommentarfelt.

LUKK