27 mar 2010

Smile or Die

For et års tid siden skrev jeg en bloggpost om «Problemet med positiv tenkning«, og jeg har ikke blitt mindre skeptisk til denne holdningen siden den gang. Jeg vil si man kan dele denne filosofien i to hovedretninger:

1) De som mener at om man smiler til verden så smiler verden tilbake, dvs at en positiv innstilling gjør folk rundt deg mer positivt innstilt til deg og at det igjen vil ha en positiv innvikning på din hverdag. Dette kan praktiseres i ulike grader, fra en sunn positiv livsanskuelse og oppførsel, til en mer ekstrem holdning hvor man ender opp med å ikke tørre å møte problemer fordi disse assosieres med negative tanker, noe man vil unngå for enhver pris.

2) De som mener at man kan forme universet med tankene.

Punkt 2 er den retning som bl.a. boka The Secret forkynner. Jeg skal ikke gå videre inn på absurditeten av denne tro, men heller bare gi en liten anekdote relatert til punkt 1. En anekdote som synliggjør kjernen i problemet med Positiv Tenkning-bevegelsen.

Kort tid før jeg skrev bloggposten om positiv tenkning i fjor, og ikke helt uten sammenheng, hadde jeg tilbrakt en helg sammen med en jente som var stor tilhenger av The Secret. Hun hadde virkelig gjort dette til sin livsfilosofi; reiste på The Secret-kurs i USA og hadde en personlig amerikansk The Secret-coach. Hun la opp hele sitt liv etter denne tankegangen. Et eksempel var at hun hadde Post-It-lapper hvor hun hadde skrevet målsetninger og positive meldinger til seg selv. Disse var klistret opp over hele leiligheten hennes. Ettersom en av hennes store drømmer var å bli gift med en fantastisk mann, hadde hun også klippet ut brudebilder som hang på veggene. Dette var måten å nå sine mål. Alltid ha drømmene i fokus, så ville universet tilpasse seg og gi henne det hun ville ha.

En stund etter at jeg ble kjent med henne ble hun sammen med en livsstils-coach av «Tenk Positivt»-skolen. Du kan nok se for deg typen. Hun var en kvinne på rundt 30, han tyve år eldre eller så. Hun som deltaker på et av hans seminarer, desperat etter å finne seg selv og oppnå sine mål, han som den attraktive coach som hadde full kontroll på livet, som oppnådde suksesser og som sikkert spiste jenter som henne til frokost.

Uansett, forholdet varte til rundt nyttår, og da jeg snakket med henne igjen nylig var det tydelig at denne mannen hadde tygd og spyttet henne ut når søtsmaken var borte. Det var en tragisk historie å høre, en historie om totalt kynisk utnyttelse og overkjøring av en kvinne som hadde gitt mye for å få forholdet med ham til å lykkes.

Men hvis det var så ille, hvorfor tok hun ikke opp problemet med mannen sin? Vel, det er her Positiv Tenkning kommer i veien. Hun hadde riktignok flere ganger forsøkt å ta opp ting hun oppfattet som problemer i forholdet, men hvordan hadde han reagert på dette? Som den Positiv Tenkning-guruen han var ville han absolutt ikke snakke om problemer, fordi da dyrket man negative tanker som bare ødela forholdet. Det viktigste for han var å alltid tenke positivt, fordi så lenge man tenkte positivt ville ting gå bra, og derfor var det uaktuelt å diskutere problemer i forholdet. Hvertfall det som var et problem for henne. Hans egne problemer var han ikke så forsiktig med å gjøre kjent for henne.

Det sier seg selv at dette er oppskriften på å mislykkes i et forhold, men i tillegg sier det litt om hvordan kyniske menn som han kan bruke Positiv Tenkning-konseptet til å herske over kvinner på en totalt kynisk og egoistisk måte. Ved å nekte henne å ta opp problemer, kunne han ukritisert fortsette å styre sitt lille kongedømme hvor hun var både hushjelp, elskerinne og groupie. Så lenge det varte. Hun hadde heldigvis vett til å gå fra ham før hun ble helt ødelagt.

Jeg kom nettopp over en nydelig video hvor man gjennom tegning/animasjon har visualisert et ti minutters utdrag fra et foredrag av Barbara Ehrenreich om nettopp farene ved Positiv Tenkning. Det er en nytelse å se på, og en fryd å lytte til. Enjoy!

Flattr this!

 • Pingback: Tweets that mention Smile or Die | unfiltered perception -- Topsy.com()

 • http://www.dagsoras.com Dag Sørås

  Jeg leser «Bright-sided» nå, den er veldig bra.

 • Pingback: ~SerendipityCat~ » Anbefaling: “Smile or Die”()

 • http://www.serendipitycat.no ~SerendipityCat~

  Det er umulig å tenke positivt hele tiden, og ikke er det særlig sunt heller, tror nå jeg da. Problemer må løses, utfordringer overkommes. Jeg gleder meg til å lese boka til Ehrenreich.

  Veldig bra post!
  .-= ~SerendipityCat~s siste blog ..Anbefaling: “Smile or Die” =-.

 • Petter

  The Secret og liknende bøker handler ikke om å sloss mot det negative.

  Hvis man tror at positiv tenking handler om å undertrykke negative tanker og følelser så har man virkelig misforstått.Legger man lokk på det som er vondt blir man sittende fast i elendigheten.

  Hvis man aksepterer det vonde man har i seg uten å fordømme det, og samtidig heller ikke identifiserer seg med det, vil man klare å løse opp.Når man klarer å gi slipp på vonde fastlåste tankemønstre og følelser vil man automatisk klare å se lyst og positivt på livet.

  Jeg vil anbefale en forfatter som heter Eckhardt Tolle.Han har mange fine bøker om dette temaet.

 • Pingback: Tre videoer som vil gjøre deg litt smartere | unfiltered perception()

 • Kristine

  Likte denne posten.. Jeg håper virkelig ikke at noen tror på slikt vås som positiv tenkning bøker. Selv har jeg virkelig trodd på slike bøker, men fikk store problemer etterpå – psykose. Det er det the secret legger opp for.. – Hilsen ungdom – snart voksen

  • HegeB

   Du er ikke alene om dette Kristine, jeg tror det er veldig mange av oss som har opplevd dette paa ulike nivaaer.

Velkommen til Saksynt debatt!

Jeg ønsker en konstruktiv debatt. Her er noen gode tips:

Brudd på disse regler kan derfor medføre sletting og/eller permanent utestenging fra mitt kommentarfelt.

LUKK